Tiramisu dla dzieci

To nie jest prawdziwe włoskie tiramisu. Za to możesz je spokojnie podać dzieciom 🙂 Nie zawiera surowych jajek, ani alkoholu, a warstwa biszkoptów ma delikatniejszy smak, gdyż kawa (zbożowa oczywiście) jest tu złagodzona cukrem i mlekiem.
Jeśli lubisz serek mascarpone, zajrzyj też do mojego ulubionego przepisu na Deser lodowy.
Polecamy wino: (tylko dla dorosłych oczywiście) do tiramisu polecamy porto.
Tiramisu dla dzieci

Tiramisu dla dzieci

  • 500 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki 30% lub 36%
  • pół szkl + 2 łyżeczki cukru pudru
  • 1-2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią, najlepiej domowego
  • 1,5 paczki biszkoptów podłużnych
  • 2 łyżeczki kawy zbożowej
  • pół szkl mleka
  • 4 kostki czekolady mlecznej

Śmietankę ubij. Serek wymieszaj z połową szklanki cukru pudru i cukrem z prawdziwą wanilią, a następnie delikatnie wymieszaj z ubitą śmietaną. Kawę zalej połową szklanki wrzątku i mlekiem. Dodaj 2 łyżeczki cukru pudru i wymieszaj dokładnie. W płaskiej formie układaj biszkopty nasączone kawą. Na warstwie biszkoptów rozsmaruj połowę serka mascarpone, znowu ułóż warstwę biszkoptów i rozsmaruj pozostały serek. Posyp startą czekoladą i wstaw na 2 godziny do lodówki.


Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

20 komentarzy

  1. świetne, właśnie szukam inspiracji na urodzinki Synka i jestem między tym tiramisu a tortem czekoladowym Nigelli – trudny wybór 😉

    1. Oliska, rzeczywiście, wybór trudny! Jedno i drugie pyszne. Tiramisu dobre nawet latem. Ciasto czekoladowe najlepsze na chłodne dni…

    1. Ola, świetnie. Bardzo się cieszę, że przepis Ci się spodobał i jesteś zadowolona z efektu 🙂

  2. Witam , sprobowalam juz pulpecikow w sosie pomidorowym i wychodza cudnie dlatego siegam glebiej w przepisy i zajzalam tutaj … jestem jeszcze lakikiem w gotowaniu i moze sie wydawac to glupie ale co to jest serek mascarpone?

    1. Ewa, mascarpone to typowo włoski ser kremowy, często używany do deserów, np. do słynnego tiramisu. Można go kupić w każdym hipermarkecie na dziale z nabiałem. Ser typu mascarpone produkują również polskie firmy, np. Piątnica.

  3. Mam małe pytanko, otóż musimy zrobić tiramisu na technice (30 min). Czy będzie zjadliwe, jak nie włożę go do lodówki?

    1. DDomisia, ja bym takie bez problemu zjadła 😀
      Będzie po prostu bardziej płynne i prawdopodobnie trzeba je będzie wyjadać łyżeczką. Gdy ma więcej czasu, to biszkopty chłoną część wilgoci i masa jest bardziej stężała. W Twojej sytuacji radzę zrobić tiramisu w pucharkach lub miseczkach, żeby w sposób naturalny jadło się je łyżeczką.

  4. Jestem w ciąży i szukałam akurat tego przepiasu: jest rewelacyjny! Szybki, smaczny przepis dla całej rodziny! Paluszki lizać.

    1. Tanja, bardzo się cieszę, że przepis Ci się przyda! 🙂 W ciąży jak najbardziej warto wybierać takie bezpieczne wersje. Życzę Wam miłej degustacji 🙂

    1. Diana, najbezpieczniej dodać trochę śmietanki do mascarpone, wymieszać i dopiero połączyć z pozostałą śmietanką 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.