Tarta z pieczonymi burakami i dynią, migdałami, piniami i serem kozim

Wybaczcie, ale nie mogę się powstrzymać 😉 Piekę tarty przy każdej okazji, dlatego wciąż pojawiają się tu kolejne… A ten zestaw smaków jest jednym z moich najukochańszych. Pieczona dynia jest cudowna, nawet bez żadnych dodatków, tylko oprószona solą. W tarcie zyskuje bardziej sycący charakter. Buraki przy pieczeniu stają się bardziej intensywne w smaku. A ser kozi to mój ulubiony dodatek do tart, sałatek, kanapek i ogólnie do wszystkiego. Pozostałe dodatki cudownie wzbogacają smak tej tarty. Trudno się od niej oderwać.

Tarta z pieczonymi burakami i dynią, migdałami, piniami i serem kozim

Tarta z pieczonymi burakami i dynią, migdałami, piniami i serem kozim

[Ciasto i baza wystarczają na jedną dużą i jedną średnią tartę]

Ciasto:

  • 300 g mąki
  • 150 g zimnego masła (ja wcześniej zamrażam masło)
  • żółtko
  • 1/2 szkl zimnej wody
  • pół łyżeczki soli

Baza jajeczna:

  • 0,3 l śmietany
  • 5 jaj
  • sól, pieprz

Farsz:

  • 300 g dyni
  • 200 g buraków
  • mała garść płatków migdałów
  • kilkanaście orzeszków pinii
  • 50 g sera koziego twardego
  • garść listków kolendry
  • mała papryczka chili

[:Listonic]

Ciasto i bazę przygotuj wg przepisu. Dynię i buraki obierz i pokrój na duże kawałki i rozłóż w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Piecz w 200°C przez 35 minut. Na podpieczonym kruchym spodzie rozłóż dynię i buraki pokrojone na kawałki o boku około 1,5 cm. Między nimi rozłóż kawałki sera koziego, płatki migdałów, orzeszki pinii, papryczkę chili pokrojoną drobno, oraz posiekane liście kolendry. Zalej bazą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C, na 15 minut.

A niżej wersja z orzechami włoskimi zamiast piniowych:

Tarta z pieczoną dynią, burakami, serem kozim, orzechami i migdałami

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

12 komentarzy

  1. Nie masz sie co tlumaczyc kochana! Ja sama dzisiaj zrobilam dwie tarty: jedna na slono, na obiad, a druga na slodko na deser 🙂 Bede chyba musiala sprobowac pieczenia burakow, bo powoli sie juz do nich przekonuje… 🙂
    Pozdrawiam!

    1. Kasiu, no wcale Ci się nie dziwię, że na obiad i na deser miałaś tartę 🙂
      A jeśli chodzi o buraki, to ja za nimi nie przepadam, ale pieczone, to zupełnie inna jakość i w tej postaci bardzo je lubię.

  2. Tarta wyborna.Troche mi się buraczki ” spociły”, ale było ok. Buraczki zapiekane wpiekarniku, to rzeczywiście inna jakość. Super przepis. Proszę o więcej!

  3. W piekarniku miało być…naturalnie… Nie mam pomysłu na kasze…Może jakaś sugestia? 🙂

      1. Hmm.Wygląda nieźle. Ruszam jutro z próbami. Kwas buraczany był dla mnie zawsze ” wyższą szkołą jazdy”, ale muszę spróbować. Raz jeszcze gratuluję strony.:) Pozdrawiam serdecznie.

        1. Tamara, od kiedy hoduję własny zakwas chlebowy, wszelkie kiszone warzywa stały się łatwiejsze do osiągnięcia. Polecam hodowanie zakwasu żytniego – przydaje się do produkcji kiszonych warzyw. Nie mówiąc już o pieczeniu zdrowego chleba 🙂
          A jeśli chodzi o same buraki, to może chciałabyś przejrzeć wszystkie moje przepisy z burakami: https://2smaki.pl/index.php/tag/buraki/.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.