Ciasto drożdżowe z truskawkami, rabarbarem i kruszonką

Nie ma to jak pyszna domowa drożdżówka z truskawkami! Jeśli jest w postaci ciasta na sporej blasze, to naje się nim sporo osób 🙂 Cytrynowa nutka w cieście drożdżowym świetnie się komponuje z truskawkami. Przepis znalazłam u Majany.
Wpis bierze udział w akcji Sezon Truskawkowy.

Podobne przepisy: Crumble rabarbarowo-truskawkowe z cytrusową nutą, Crumble z rabarbarem, Ciasto kruche z rabarbarem, Ciasto z rabarbarem, bardzo proste, Deser rabarbarowy z jogurtem.

Ciasto drożdżowe z truskawkami, rabarbarem i kruszonką

Ciasto drożdżowe z truskawkami, rabarbarem i kruszonką

  • 450 g mąki
  • 2 jajka
  • 100 g masła
  • 1 1/3 szkl mleka
  • 3/4 szkl cukru
  • 30 g świeżych drożdży lub torebka drożdży suszonych
  • cukier waniliowy lub domowy cukier z prawdziwą wanilią
  • skórka otarta z cytryny
  • szczypta soli
  • 750 g truskawek z rabarbarem – proporcje wg upodobań
  • 1,5 łyżeczki cynamonu

Kruszonka:

  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • pół szkl cukru
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • łyżeczka cynamonu

Składniki na kruszonkę zmiksuj na średnich obrotach i włóż do lodówki. Rozpuść masło i zostaw do przestygnięcia. Jajka ubij z dwiema łyżkami cukru i szczyptą soli. Do ciepłego mleka dodaj drożdże i przykryj na 10 minut, aż zaczną pracować. Zmiksuj mąkę, cukier, cukier waniliowy, ubite jajka i drożdże z mlekiem. Dodaj masło i skórkę z cytryny i wyrób na gładkie ciasto. Przykryj miskę z ciastem i odstaw do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, przełóż je do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście połóż pokrojone owoce, posyp cynamonem i kruszonką. Odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut. Piecz 50 minut w 190°C. Przed wyjęciem sprawdź patyczkiem czy jest upieczone.


Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

18 komentarzy

  1. Jadłam to ,niemogąc sie powstrzymac by nie dobrac TAKIE TO BYLO PYSZNE,”IEBO W GEBIE” JAK MOWILI STAROZYTNI BOGOWIE

  2. Pani Olu, zrobiłam to ciasto i w smaku było pyszne. Pięknie wyrosło, niestety już po 30 minutach strasznie opadło, a po kilku godzinach zrobił się taki troszkę zakalec – ma Pani może jakiś pomysł gdzie popełniłam błąd??

    1. Justyna, wydaje mi się, że przyczyną mógł być nie do końca nagrzany piekarnik w momencie wstawiania ciasta.

  3. Świetne ciasto!!! Odkąd zaczął się sezon na truskawki jest u mnie prawie co drugi dzień!:D
    Pycha! POLECAM!

    1. Kasiu, bardzo się cieszę i wcale nie dziwię, że robisz je tak często. Ja też bardzo lubię takie smaki 🙂

  4. Ciasto w smaku wyszło przepyszne. Stało się jednak to czego się obawiałam- owoce „utopiły” się w cieście i przez to że puściły sok ciasto w ich okolicach wydaje się surowe 🙁

    1. Kasiaczek, możliwe, że miałaś odrobinę mniejszą blachę niż ja, albo w Twoim piekarniku trzeba ustawić trochę wyższą temperaturę niż w moim. Oczywiście nie bez znaczenia jest też stopień dojrzałości truskawek. Do ciast lepiej wybierać twardsze sztuki.
      Najlepiej przyjąć zasadę testu długą drewnianą wykałaczką. Jeśli wbita do samego dna ciasta wykałaczka ma przyklejone kawałki surowego ciasta, to koniecznie trzeba wydłużyć czas pieczenia. Wyjmij ciasto z piekarnika dopiero gdy wykałaczka po wbiciu w ciasto będzie zupełnie sucha albo oblepiona upieczonym ciastem.

    2. aby owoce nie wsiąkały w ciasto, zawsze posypuję ciasto bułką tartą a następnie wykładam owoce 😉

    1. Izomorfia3, zgadza się, że cudowne w smaku 🙂 Ja z dzieciństwa takiego ciasta nie pamiętam, ale cieszę, że moje dzieci takie zapamiętają 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.