Warzywa zapiekane w aksamitnym sosie serowym. Warzywa – brokuł, kalafior i marchewka – są delikatne i miękkie. Gałka muszkatołowa dodaje dyskretny korzenny aromat, a zioła prowansalskie rozsiewają piękny zapach już podczas pieczenia.
Królewska zapiekanka z sosem serowym
[naczynie żaroodporne 24 x 17 cm]
- mrożona Mieszanka Królewska „Już Przygotowane na Parze” Bonduelle
- 1 szkl mleka
- jajko
- 100 g sera – u mnie cheddar i grana padano, ale mogą być też gruyere, comte, parmezan
- łyżka masła
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
- szczypta ziół prowansalskich
Warzywa ułóż w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem.
W malakserze zmiksuj na wysokich obrotach twardszy ser (grana padano), dołóż ser miękki (cheddar) i znowu zmiksuj. Dodaj jajko, mleko, startą gałkę muszkatołową, sól, pieprz i wszystko ponownie zmiksuj. Mieszanką zalej warzywa. Na wierzchu ułóż małe plasterki masła.
Zapiekaj w 180°C aż wierzch zapiekanki lekko zbrązowieje, czyli około 45 minut.
Tagi: Bonduelle, brokuły, cheddar, gałka muszkatołowa, grana padano, jajka, kalafior, marchewka, zioła prowansalskie
Zostaw komentarz