Limonkowy kurczak

Ten przepis bardzo mnie zaintrygował. Wykonałam i nie zawiodłam się. Powtarzałam już kilka razy i chyba prędzej skończą się szparagi, które należy podać do kurczaka, niż mi się znudzi ta potrawa 😉
Przepis znalazłam na stronie
Kwestia Smaku, którą bardzo polecam.

Inne przepisy na mięso pieczone: Schab pieczony, na Boże Narodzenie, Schab ze śliwką, Słodko-słona szynka pieczonaCytrynowy kurczak Nigelli, Kurczak w karmelu, Kurczak keczupowy dla dzieci.
Kurczak limonkowy

Limonkowy kurczak

  • 2 podwójne piersi kurczaka
  • limonka
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki oliwy
  • ząbek czosnku
  • 4 łyżki świeżego tymianku (lub 2 łyżeczki suszonego)
  • pieprz, sól

[:Listonic]

Zetrzyj skórkę z limonki i wyciśnij sok. Dodaj miód, oliwę, czosnek przeciśnięty przez praskę i 2 łyżki tymianku (lub 2 łyżeczki suszonego). Marynatę wymieszaj i polej nią kurczaka. Dopraw solą i pieprzem. Piecz 35-40 minut w temperaturze 190°C, obracając co 10 minut. Po upieczeniu posyp kurczaka resztą tymianku (jeśli używasz świeżego, suszonym już nie posypuj).

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

7 komentarzy

  1. hej, bardzo fajny przepis, troche zmodyfikowałam bo nie było limonek w sklepie na dole, wiec w ruch poszły zwykłe cytryny tzn jedna:) piekłam przez pół czasu w naczyniu przykrytym, potem odkryłam, wiec cały sos nie wyparował. Do samego sosu dodałam trochę śmietanki, pogotowałam i wyszedł pyszny sosik do makaronu, palce lizać:D a zamiast szparagów pieczona papryka doprawiona tymiankiem i cytrynką 🙂

    1. a, super! Najlepsze w gotowaniu jest to, że można modyfikować przepisy zgodnie z własnymi upodobaniami 🙂 Twoja wersja brzmi bardzo smakowicie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.