Ciasto czekoladowe z mąki razowej
Samo zdrowie, można jeść bezkarnie. Mąka razowa, miód, kakao…Zainspirował mnie przepis z Thermomixa, ale trochę pozmieniałam.
Inne ciasta czekoladowe: Tort czekoladowy Nigelli, Puszyste i delikatne jak chmurka ciasto czekoladowe, Brownies dziecinnie prosty, Muffiny czekoladowe z dynią.
Ciasto czekoladowe z mąki razowej
- 200 g pszenicy lub mąki pszennej razowej
- 180 g płynnego miodu
- 4 jajka
- 2 łyżeczki kakao
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- ew. 50-100 g mąki pszennej (jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie)
- 50 g masła
[:Listonic]
Pszenicę zmielić na mąkę. Zmiksować miękkie masło, miód, żółtka i cukier. Dodać wymieszane mąkę, proszek i kakao. Wszystko zmiksować lub wymieszać łyżką. Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Piec 30 minut w temperaturze 175°C.
Uwagi: Jeśli ciasto będzie zbyt lejące, to przed dodaniem piany z białek, trzeba dodać mąkę pszenną. Ciasto łatwo opada. Nie wolno otwierać piekarnika w trakcie pieczenia.
3 komentarze