Młoda kapusta

Przedstawiałam w poprzednim sezonie przepis mojej Mamy na młodą kapustę – taki jaki pamiętam z dzieciństwa. Dziś zapraszam Was na moją wersję. Zdrowszą 🙂 I równie smaczną! Danie jest pełne smaków i aromatów za sprawą podsmażonych warzyw. Coś w sam raz na tą porę roku.

Młoda kapusta

Młoda kapusta

Młoda kapusta

  • cebula
  • 2 marchewki
  • kilka łodyg szczypiorku
  • 2 łyżki oliwy
  • mała główka kapusty
  • 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej lub zwykłej mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki koperku

[:Listonic]

Cebulę obierz i posiekaj. Marchewkę obierz i pokrój na plasterki. Na patelnię wlej oliwę, włóż cebulę i marchewkę i smaż na niewielkim ogniu, pod przykryciem, przez 10 minut, aż cebula się zeszkli, a marchewka lekko zrumieni. Dodaj posiekany szczypiorek i smaż jeszcze pół minuty. W tym czasie do garnka włóż posiekaną kapustę, dolej pół szklanki wrzątku i gotuj na średnim ogniu przez 20 minut. Dodaj podsmażoną cebulę, marchew i szczypiorek. Na patelni po tych warzywach wymieszaj 3 łyżki wywaru z kapusty ze skrobią. Smaż przez minutę na średnim ogniu, cały czas mieszając a następnie przełóż do garnka z kapustą. Dodaj masło i posiekany koperek. Wymieszaj i gotuj jeszcze minutę.

Młoda kapusta

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

18 komentarzy

  1. No dobrze, czyli idziemy na całość 😉 Zaintrygował mnie ten omlet i pewnie będzie za mną chodził aż go zrobię do młodej kapusty 🙂

  2. Ja daję szczypior dymkowy z dymkami, pomidory pelatti i duuuużo koperku, mogę powiedzieć, że to przepis świętokrzyski, chociaż pelatti to moja innowacja:)

  3. Pyszna, doprawiam jeszcze bulionem wegetariańskim instant i pieprzem. Jak w piątek rozmawiałyśmy, to właśnie ją robiłam, można też dodać wysmażoną kiełbaskę, albo boczek (wersja na bogato). W moich stronach wszyscy tak robią, i szczerze mówiąc, to myślałam, że tak cała Polska robi 🙂

  4. mmm, pycha, ciesze się, że nie dodajesz żadnych cudów typu zupa w proszku dla smaku. moja mama ostatnio sypnęła no i niestety dla mnie cały smak warzyw został zrujnowany 🙁

    1. Tanroth, no nie, na pomysł z zupą w proszku, to jeszcze nie wpadłam 😉 Aktualnie zachwycam się metodą podsmażania warzyw przed dodaniem ich do zupy, czy do takiej kapusty właśnie. Nadają smak i są zdrowe 🙂

    1. Oczko, to zrób sobie, póki jest jeszcze taka fajna kapusta 🙂 Potem znowu trzeba dłuuuugo czekać…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.