Placuszki z cukinii z sosem jogurtowo-czosnkowym

Cudowne placuszki, które pozostają w pamięci i „zmuszają” do zrobienia kolejnych. Delikatne i lekko chrupiące. Świetnie się komponują z gęstym jogurtem z czosnkiem i soczystymi, słodkimi pomidorami. A do tego wszystkiego całość pięknie wygląda!
Placuszki miałam okazję wypróbować w oryginale, tzn. wykonane przez autorkę, Beatę Lipov, na evencie Knorra. Zapadły mi w pamięć 🙂


Placuszki z cukinii z sosem jogurtowo-czosnkowym

  • 1 spora cukinia (ok. 300g)
  • 1 duża lub dwie mniejsze cebule
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • sól
  • olej do smażenia

Sos:

  • 250 ml jogurtu greckiego
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta soli
  • kilka listków bazylii lub mięty
  • 2 pomidory, najlepiej podłużne czerwony i żółty

[Listonic]

Cukinię i cebulę zetrzyj na grubych oczkach lub zmiksuj w malakserze. Dodaj jajka, mąkę i sól i wymieszaj. Smaż małe placuszki na złoto.

Przygotuj sos: jogurt wymieszaj z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą i świeżą bazylią. Pomidory sparz, obierz i pokrój w kostkę.

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

21 komentarzy

    1. Aniu, właśnie dlatego, że Ty je robisz i mi o tym mówisz, ja też się nie mogę powstrzymać 🙂

  1. Moja siostra robi placki z cukinii i faktycznie są bardzo, ale to bardzo wciągające! A z sosem jeszcze nie próbowałam, ale jestem w stanie sobie wyobrazić ten nieziemski smak 🙂

  2. Wszyscy, którzy to czytacie

    Placuszki rewelacja
    Z kilograma cukini (potrójna ilość składników) miały być na 2 dni
    zniknęły w czasie smażenia
    Lorenca jest zachwycona sosem
    Czekamy na następne podpowiedzi

    1. Ciociu, to chyba po ciężkiej pracy byliście 😉 Ja też jestem zachwycona sosem. Jest on niezbędnym towarzyszem takich placuszków.
      Zapraszam do dalszego szperania na mojej stronie 🙂

  3. Przepis wydawał się cudowny!
    Jednak po usmażeniu placuszki były niesamowicie gorzkie. Sos tylko pogorszył ich smak. Również musiałam potroić przepis, ale nikt nie chciał tego później jeść.

    1. Anna, jestem bardzo zaintrygowana dlaczego placuszki wyszły gorzkie. Może cukinie miałaś z dużymi pestkami, takie wielkie i raczej stare? W składzie nie ma nic gorzkiego, więc tym bardziej jestem ciekawa.

  4. Rewelacja, to już drugi przepis z Pani strony
    (pierwszy ciasto z rabarbarem – pyszności), który zagości u nas na stałe. Zastanawia mnie jedna rzecz. Placuszki w środku wyszły dość rzadkie – nie wylewały się ale nie były też spieczone jak ziemniaczane. Nie wiem czy to ja coś źle zrobiłam, czy tak powinno być. Dodam tylko, że mąki dodałam zgodnie z przepisem. Choć i tak były smaczne 🙂

    1. Weroniko, cieszę się, że wypróbowałaś kolejny przepis z mojej strony 🙂
      Jeżeli uważasz, że placuszki były zbyt rzadkie w środku, to smaż je na mniejszym ogniu, ale dłużej. Wtedy zanim wierzch się przypiecze zdążą się upiec mocniej w środku. No i staraj się aby placuszki nie były za grube 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.