Tarta z zielonymi szparagami i parmezanem

Bardzo lubię tarty. To moja kolejna wersja smakowa tradycyjnej tarty. Zielone szparagi i parmezan to dla mnie jedno z najlepszych połączeń 🙂

Wpis bierze udział w akcji: Dieta przyszłej mamy.

Tarta z zielonymi szparagami

Ciasto:

  • 300 g mąki
  • 150 g zimnego masła (ja wcześniej zamrażam masło)
  • żółtko
  • 1/2 szkl zimnej wody
  • pół łyżeczki soli

Baza jajeczna: (do jednej porcji ciasta wystarcza mi połowa tej ilości bazy)

  • 0,3 l śmietany
  • 5 jaj
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Nadzienie:

  • pęczek zielonych szparagów
  • garść parmezanu

[Listonic]

Ciasto i bazę wykonaj wg przepisu. Szparagi zalej wrzątkiem i gotuj 2-3 minuty, aż będą al dente. Na podpieczonym spodzie rozłóż szparagi, zalej bazą, oprósz parmezanem. Piecz w 180°C około 15 minut.

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.