Bataty pieczone
Bataty, pataty albo słodkie ziemniaki, to warzywo, które od jakiegoś czasu można kupić bez większych problemów. Są słodkie, więc atrakcyjne dla dzieci. Można z nich upiec pyszne, aromatyczne frytki. Wystarczy doprawić je ziołami lub czosnkiem, aby nabrały wyrazistego charakteru.
Bataty pieczone
- 2 duże bataty (słodkie ziemniaki)
- łyżka oliwy
- pół łyżeczki rozmarynu
- szczypta soli
[:Listonic]
Bataty umyj, obierz i pokrój wzdłuż. Na blachę wlej oliwę, ułóż bataty i wymieszaj, aby obtoczyły się w oliwie. Oprósz rozmarynem oraz solą i znowu przemieszaj.
Piecz w 200°C przez około 30 minut. Przed wyjęciem sprawdź widelcem czy bataty są już odpowiednio miękkie.
U nas często bywają w dou. Dziewczyny lubią z masłem i solą 🙂
Z masłem, mówisz? Spróbuję tej wersji 🙂
Uwielbiam słodkawy smak frytek z batatów, można je świetnie komponować z dipami 🙂
Evi, otóż to! Teraz zacznę obmyślać różne smaki dipów 🙂
Bardzo lubię.
Apróbowałaś z selera?
Nie próbowałam, ale jestem pewna, że by mi smakowały, smażoneo selera uwielbiam 🙂 Jest tylko jeden problem: ze względu na alergię mam zakaz spożywania selera 🙁 Od czasu do czasu łamię ten zakaz 😉
Dla mnie pełnia szczęścia <3