Sałatka z tuńczykiem i chrupiącą czerwoną fasolą
Sałatka z tuńczykiem i czerwoną fasolą jest daniem smacznym, zdrowym i sycącym. Fasola i cebula są przyjemnie chrupiące, a do tego sprawiają, że czujemy się nasyceni na długo. Koperek i sok z cytryny wnoszą świeżość i orzeźwienie. Tuńczyk jest tu najbardziej wyrazistym smakiem i świetnie się komponuje z pozostałymi. Na szybką przekąskę czy kolację proponuję wersję podstawową. Na eleganckie przyjęcie polecam podanie sałatki na listkach roszponki i dołożenie na wierzch delikatnie uprażonych orzechów włoskich. Taka sałatka wygląda i smakuje cudownie.
Wpis powstał w ramach kampanii marki Bonduelle, promującej produkty gotowane na parze.
Sałatka z tuńczykiem i chrupiącą czerwoną fasolą
- puszka Czerwonej Fasoli „Gotowane na Parze” Bonduelle
- puszka tuńczyka w sosie własnym, w kawałkach
- pół średniej cebuli
- pół pęczka koperku
- łyżka soku z cytryny
- łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- czarny pieprz świeżo mielony
Do podania w wersji odświętnej:
- duża garść liści roszponki lub ulubionej sałaty
- mała garść orzechów włoskich
[:Listonic]
Z puszki z tuńczykiem odlej nadmiar sosu. Cebulę obierz i posiekaj. Koperek umyj, osusz i posiekaj. Wszystkie składniki sałatki, oprócz tuńczyka, wymieszaj w dużej misce. Tuńczyka dodaj na końcu i delikatnie wymieszaj, aby nie rozdrobnić go zbyt mocno.
Jeśli masz ochotę na wersję odświętną, to umyj i osusz roszponkę lub sałatę. Rozłóż liście na talerzu lub półmisku. Pomiędzy liśćmi układaj po łyżce sałatki. Na wierzchu ułóż uprażone na suchej patelni orzechy.
Moje ulubione smaki, muszę wypróbować.
Gorąco polecam. Robię ją ostatnio w kółko 🙂
Fajnie tu u Ciebie po zmianach Oleńko:) … a sałatka wyborna:) Pozdrowionka zasyłam:)
Jolu, dziękuję bardzo. Cieszę się, że Ci się podoba 🙂