Ciasto bananowo-kakaowe

Lubicie ciasta bananowe? Ja nie bardzo, ale uznałam, że ten wypiek ma szansę zmienić moją opinię. Rzeczywiście połączenie w cieście bananów i kakao znacznie zmienia ogólne wrażenie. Takie zestawienie bardzo mi odpowiada. Wyczuwa się tu tylko delikatny bananowy posmak.  A ciasto z dodatkiem bananów jest bardzo wilgotne, a jednocześnie puszyste i delikatne. Podałam je z sosem śliwkowym, który nadal jest u nas hitem. Warto wypróbować!

Do przepisu wykorzystałam zamrożone wcześniej, bardzo dojrzałe banany.

Przepis znalazłam na blogu Kwestia smaku.

Ciasto bananowo-kakaowe

Ciasto bananowo-kakaowe

[proporcje na formę keksową o wymiarach (w cm) 34 x 9 lub dwie mniejsze: 22 x 9 i 22 x 8]

  • 200 g masła
  • 360 g dojrzałych bananów (około 5 sztuk), zważonych po obraniu ze skórek, mogą mieć ciemną skórkę
  • 250 ml jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany
  • 200 g mąki pszennej
  • 55 g gorzkiego kakao
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 200 g cukru pudru
  • 3 duże jajka

Dodatkowo:

  • cukier puder
  • czekolada z odrobiną masła lub śmietany
  • sos śliwkowy

[:Listonic]

Chwilę wcześniej wyjmij masło z lodówki i pokrój na kawałki. Podczas miksowania masło nie może być zbyt miękkie ani zbyt zimne. Do miski przesiej mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dodaj sól, cynamon i wymieszaj.

Obrane i pokrojone na kawałki banany oraz jogurt zmiksuj w malakserze. Masło ubij z cukrem pudrem na puszystą jasną masę. Dodawaj po jednym jajku i miksuj na wysokich obrotach. Dodaj połowę suchych składników i znowu zmiksuj. Następnie dodaj masę bananową i zmiksuj. Na końcu dodaj pozostałą mąkę i znowu zmiksuj (lub wymieszaj dokładnie szpatułką).

Formę wyłóż papierem do wypieków i przełóż do niej masę. Piecz w 180°C przez 50-55 minut, do suchego patyczka.

Przestudzone ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać polewą z czekolady i odrobiny śmietany lub masła. Pysznie smakuje z powidłami. Ja podałam z sosem śliwkowym.

Ciasto bananowo-czekoladowe 2Ciasto bananowo-czekoladowe 0

Ciasto bananowo-kakaowe

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

29 komentarzy

    1. To ciasto na szczęście mało czuć bananami. Trzeba tylko pilnować, jeśli przykrywasz je folią, żeby po wyjęciu z folii nie wąchać go od razu – bo wtedy jest kumulacja aromatu 😉

  1. Ojej, przepraszam, nie zauważyłam, dziękuję za info 🙂 Ciasto wygląda przepysznie, teraz mi chodzi po głowie, muszę je zrobić 🙂

  2. Zrobię, łaj not? A kakao w połączeniu z bananami nie tylko dobrze gra (w większej ilości trochę smak banana) ale zwykle dodaje się je, by wrażenia estetyczne były przyjemniejsze. Bez kakao robiłam różne bananowe wypieki i miały kolor szaro-bury, brzydki i naprawdę nieapetyczny.

  3. Ja lubię bananowe ciasto, zwłaszcza chlebek bananowy z dodatkiem orzechów albo czekolady. To ciasto jest trochę podobne, tylko bardziej kakaowe. Pycha :).

    1. Evitaa, no to może ja też spróbuję ciasta bananowego z orzechami, skoro kakaowe mi smakuje 🙂

    1. Monia, dzięki za Twoje pytanie, zaraz poprawię w przepisie. Chodziło o proszek do pieczenia, który jest na liście składników.

  4. Niestety wyszedł zakalec, szkoda mi zużytych skladnikow, wszystko wg przepisu, nie wiem czemu nie wyszło:(

    1. Mary, nie piszesz o szczegółach swojego wykonania tego ciasta. Ono ma wyjść dosyć wilgotne, ale oczywiście nie powinien się zrobić zakalec. Z doświadczenia wiem, że czytelnicy wprowadzają swoje drobne modyfikacje i nadal są przekonani, że zrobili wg przepisu. Jeżeli przychodzi Ci do głowy co zrobiłaś troszkę inaczej niż w przepisie, to podpowiem, czy mogło to być przyczyną zakalca.
      Być może zbyt dokładnie zmiksowałaś składniki na końcu. A tymczasem tutaj trzeba postępować trochę jak z muffinkami. Na koniec wymieszać mokre z suchymi, ale nie super dokładnie, tylko do połączenia składników, krótko.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.