Prosta i pyszna. Do tego tania!

Zupa krem z porów

Zupa krem z porów

  • duży por
  • masło (1/4 kostki)
  • 0,5-1 łyżeczki tymianku
  • 0,5 l rosołu (może być z kostki rosołowej)
  • ew. czerstwy chleb do zagęszczenia
  • pieprz świeżo zmielony, sól
  • ew. ziarna oleiste: słonecznik, dynia, siemię lniane, sezam

Jasną część pora drobno pokroić. Dodać suszony tymianek, sól i dusić na maśle przez 15 minut. Dolać rosół i gotować jeszcze 10 minut. Jeśli zupa jest zbyt rzadka, pokruszyć do niej chleb. Po kilku minutach zmiksować. Zupę podawać posypaną pieprzem lub – i to jest mój hit ostatnio – uprażonymi na patelni na złoto ziarnami oleistymi.

Tagi: , ,