Zupa dyniowo-pomarańczowa jest jednocześnie słodka i pikantna. Aromatyczna za sprawą imbiru i gałki muszkatołowej. Jest dość lekka i działa rozgrzewająco. Idealna na kolację w zimny dzień. Proponuję podać do niej chutney z czerwonej cebuli.

Zupa dyniowo-pomarańczowa

Zupa dyniowo-pomarańczowa

  • 1 kg dyni
  • pomarańcza
  • marchewka
  • 2-4 cm świeżego imbiru
  • ew. odrobina szafranu
  • 700 ml bulionu warzywnego (np. pół łyżeczki pasty bulionowej + 700 ml wrzątku)
  • ćwierć łyżeczki pasty curry
  • szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki oliwy

Pomarańczę wyszoruj z dodatkiem płynu do mycia naczyń, sparz wrzątkiem, zetrzyj skórkę i wyciśnij sok.

Dynię obierz, pozbaw farfocli oraz pestek i pokrój w kostkę. Imbir obierz i posiekaj w drobną kostkę. Marchewkę obierz i pokrój na plasterki. Na dużą patelnię wlej oliwę, dodaj dynię, marchewkę oraz imbir i smaż przez 3 minuty na średnim ogniu.

Dodaj gorący bulion, skórkę i sok z pomarańczy, szafran, gałkę muszkatołową i gotuj przez około 25 minut, aż dynia i marchewka zmiękną.

Odstaw do lekkiego przestudzenia, zmiksuj i – jeśli trzeba – znowu podgrzej.

Podawaj z kleksem jogurtu naturalnego lub chutney’em z cebuli.

Zupa dyniowo-pomarańczowa 1Zupa dyniowo-pomarańczowa 2Zupa dyniowo-pomarańczowa aZupa dyniowo-pomarańczowa a 4

Tagi: , , , , , , ,