Zakwas buraczany na barszcz wigilijny od kilku lat zagościł w naszym domu na stałe. Barszcz na zakwasie ma o wiele więcej charakteru niż zwykły. Bardziej też moim zdaniem pasuje do klimatu Wigilii. Dziś przedstawiam Wam przepis na zakwas buraczany w odrobinę bogatszej niż podstawowa formie. Warto dodać przyprawy już na etapie produkcji zakwasu, bo uwolnią one inne aromaty niż w trakcie gotowania.
Oczywiście bardzo polecam popijanie samego zakwasu buraczanego, który jest źródłem wielu cennych składników wzmacniających naszą odporność, zapobiegających nowotworom oraz spowalniających starzenie. A buraki kiszone można dodawać do najróżniejszych sałatek.
Zakwas buraczany
[Porcja na 2 litrowe słoiki]
- 1,5 kg buraków
- 6 ząbków czosnku
- łyżka soli, najlepiej kamiennej na litr wody
- 2 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 6 ziaren pieprzu czarnego
- kromka chleba razowego lub pełnoziarnistego, a jeszcze lepiej łyżka zakwasu chlebowego
W litrowym dzbanku wymieszaj łyżkę soli z litrem gorącej wody i odstaw do lekkiego przestudzenia. Woda powinna być dobrze ciepła, ale nie gorąca.
Buraki umyj, obierz i przekrój na ćwiartki lub mniejsze kawałki. Czosnek obierz i każdy ząbek przekrój na pół.
Na dno dużego słoja lub dwóch litrowych włóż zakwas lub kromkę chleba. Włóż do słoika buraki, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz. Zalej słoną wodą. Przykryj pokrywką, ale jej nie zakręcaj, aby buraki miały dostęp powietrza.
Odstaw w ciepłe miejsce na 4-5 dni. Najlepiej ustawić słoik przy kaloryferze lub obok płyty kuchennej, bo zimową porą temperatura pokojowa może być zbyt niska i wtedy trzeba poczekać nawet tydzień.
Zakwas buraczany pij jako zdrowy i pyszny napój lub użyj do barszczu na zakwasie lub barszczu na burakach świeżych i kiszonych. Do barszczu warto podać uszka z grzybami lub paszteciki z pieczarkami. Buraki wykorzystaj do sałatek lub surówek, np. do orzeźwiającej sałatki witaminowej.
Przepisy z zakwasem i burakami kiszonymi:
Barszcz wigilijny z buraków świeżych i kiszonych
Orzeźwiająca sałatka witaminowa z buraków kiszonych
Kwas buraczany podstawowy i buraki kiszone
Tagi: buraki, czarny pieprz, czosnek, dla zdrowia, liście laurowe, ziele angielskie
Dopiero zaczynam swoją przygodę z zakwasem buraczanym. Chciałam na nim zrobić barszcz i weszłam w Pani przepisy,ale się pogubiłam, bo nie rozumiem który przepis wykorzystuje ów zakwas. Nigdzie go w składnikach barszczu nie widzę. Będę bardzo wdzięczna za pomoc
Ola, w przepisie na barszcz na burakach świeżych i kiszonych kwas buraczany wypisany jest wprost w składnikach. W przepisie na barszcz na zakwasie podane są składniki i przepis na kiszone buraki (a tym samym na zakwas buraczany). Powodzenia!
Witam! Zrobiłam zakwas z buraków dodając łyżkę zakwasu żytniego na chleb. Na drugi dzień pojawiła się jasna powłoka z bąbelkami i jakby grudkami , pachnie winnie. Nie wiem co o tym myśleć, czy się psuje i tak powstaje pleśń? Czy powinnam to mieszać ? Ten osad przypomina mi osad na kiszonych ogórkach.
Proszę i pomoc !
Renata, ja bym uznała, że to zakwas pracuje. Można tą powłokę zebrać i wyrzucić.