Rosół z pieczonych warzyw często nas ostatnio rozgrzewa. Jest wegański i bezglutenowy, a dzięki temu bardzo lekki i zdrowy. Nie ma w nim mięsa i nie ma w nim makaronu z mąki. Jest za to makaron z cukinii. Pyszny!
Rosół z pieczonych warzyw polecam dla całej rodziny. Powinien posmakować również dzieciom, bo ma delikatną słodycz. Ma też bardziej skoncentrowany smak, dzięki pieczeniu warzyw przed dodaniem ich do zupy.
Rosół z pieczonych warzyw
Pieczone warzywa:
- 3-4 marchewki
- korzeń pietruszki
- cebula
- 10 cm pora
- 1-2 ząbki czosnku
- łyżka oliwy
Przyprawy:
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 6 ziaren pieprzu
- goździk
- cienki plaster świeżego imbiru
- szczypta kurkumy
- 2 łyżki sosu sojowego
- łyżeczka lubczyku suszonego
- sól, pieprz do smaku
Do podania:
- makaron z cukinii
- natka pietruszki
Warzywa – z wyjątkiem czosnku – obierz, przekrój na ćwiartki, rozłóż na blasze do pieczenia, skrop oliwą, oprósz solą. Czosnek dołóż cały, nie obrany. Piecz w 200°C przez pół godziny.
Do średniej wielkości garnka włóż upieczone warzywa, dodaj wszystkie przyprawy (nie przesadź z solą, lepiej na tym etapie dodać jej za mało) i dolej 2 litry wody. Przykryj, zagotuj na średnim ogniu, a następnie zmniejsz ogień na minimalny i gotuj pod przykryciem przez godzinę. Rosół nie powinien bulgotać, a jedynie delikatnie pyrkać od czasu do czasu.
Na koniec spróbuj rosołu i ewentualnie dopraw solą i pieprzem.
Podawaj z makaronem z obranej i wydrążonej cukinii oraz z natką pietruszki.
Jeśli masz ochotę, zobacz jak zrobić makaron z warzyw.
Tagi: cebula, czosnek, dla zdrowia, goździki, imbir, kurkuma, liść laurowy, lubczyk, marchewka, pieprz, pietruszka, por, sos sojowy, ziele angielskie
Widzę, że też go lubisz 🙂 mniam
Pyszny, sycący i lekki jednocześnie ❤ Chyba ostatnio jadamy podobnie ☺
U Mnie dziś rozgrzewający krem dyniowy z dodatkiem jabłka i grzankami .
Też pysznie! 🙂 Sezon dyniowy trwa i u mnie też dyniowa rządzi.
Do tego bardzo smaczna i tania oraz ma dobre właściwości przy spalaniu tkanki tłuszczowej .
O, tego nie wiedziałam, że dobrze spala tkankę tłuszczową. Generalnie ta informacja nie jest mi aktualnie potrzebna, ale dobrze wiedzieć 🙂
A cukinią jest surowa ?
Kasiu, tak, surowa. Odrobinę zmięknie w gorącym rosole, ale w zasadzie już na surowo jest idealna. jakiś czas temu odkryłam cukinię na surowo i od tej pory dodaję nawet do sałatek 🙂
Super Tak myślałam i muszę wypróbować bo to moje ulubione warzywo
Zaletą cukinii jest to, że można do niej podać Primitivo czy Negroamaro z regionu Puglia
Janku, masz absolutną rację! Przygotuję dużo cukinii i symboliczną ilość rosołu, abyś mógł się wykazać idealnym doborem wina 😀
Tak się plusuje u męża 👍
W tym …… ładnie wygląda natka z pitruszki