Rosół świetnie rozgrzewa i pomaga zwalczyć drobne infekcje. Po świątecznych dniach objadania się smakołykami, rozłożył mnie jakiś wirus, więc leczę się domowymi sposobami. Rosół bez mięsa rozgrzewa, daje uczucie nasycenia, a jednocześnie jest dość lekki. Nie traci przy tym na smaku i aromacie. Dzięki dużej ilości pieczonych warzyw, ziołom i przyprawom ma wyrazisty smak. Dzieciom podaję rosół z makaronem, a dorosłym polecam z kaszą jaglaną.

Rosół wegański

 Rosół wegański

  • pół kg marchwi
  • 2-3 korzenie pietruszki
  • 2 cebule – u mnie zwykła i czerwona
  • zielone liście pora
  • pół papryki
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • kilka gałązek lubczyku lub łyżeczka suszonego
  • 4 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 4 kulki czarnego pieprzu
  • 2 goździki
  • gruby plaster imbiru
  • garść śliwek kalifornijskich
  • garść suszonych grzybów
  • sól morska, pieprz świeżo mielony do smaku
  • 3-4 łyżki oliwy

Marchewkę, pietruszkę i cebulę obierz. Marchewki i pietruszki przekrój wzdłuż, cebulę i paprykę pokrój na ćwiartki. Przełóż warzywa na blachę do pieczenia, polej oliwą, dopraw solą. Piecz w 210°C przez 20 minut pod przykryciem, a następnie włącz opcję grilla, zdejmij przykrycie i piecz jeszcze przez 10 minut.

Upieczone warzywa przełóż do dużego garnka, dodaj 5 litrów wody, dołóż liście pora, natkę pietruszki, lubczyk, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, goździki, imbir, śliwki i grzyby. Zagotuj i gotuj na bardzo małym ogniu przez 2-3 godziny.

Podawaj z drobnym makaronem lub w zdrowszej wersji z kaszą jaglaną.

Rosół wegański 1Rosół wegański 2Rosół wegański 3Rosół wegański

Tagi: , , , , , , , , , , , ,