W zimne i wietrzne dni potrzebuję po powrocie do domu zjeść coś sycącego i rozgrzewającego, ale nie koniecznie ciężkiego. Ta zupa nadaje się idealnie 🙂 Mam coś takiego, szczególnie zimą, że jeśli przepis zaczyna się od zeszklenia cebuli i czosnku, to już go lubię!

Przepis znalazłam w książce „Szybkie i łatwe dania na co dzień” wydawnictwa Reader’s Digest.

Pikantna zupa z soczewicy

Pikantna zupa z soczewicy

  • 2 łyżki oliwy
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • łodyga selera naciowego
  • marchewka
  • łyżka pasty curry madras
  • 100 g czerwonej soczewicy
  • 3 podłużne pomidory (u mnie przecier pomidorowy)
  • 4 łyżki mleczka kokosowego
  • 4 łyżki chudego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki świeżej kolendry

Czosnek przeciśnij przez praskę, a cebulę, seler i marchewkę zmiksuj. W dużym garnku smaż na oliwie warzywa, na średnim ogniu, przez 5 minut. Mieszaj od czasu do czasu. Dodaj pastę curry i smaż przez minutę. Wrzuć soczewicę i pomidory, dolej 550 ml wody. Dopraw solą i pieprzem i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez 15 minut, aż soczewica zmięknie. Dodaj mleczko kokosowe i wymieszaj. Nalej do misek lub głębokich talerzy i przybierz jogurtem naturalnym i kolendrą.

Tagi: , , , , , , , , ,