Na chłodne dni dynia nadaje się znakomicie! Jeżeli dodatkowo dodacie do niej przyprawy korzenne, to zadziała zarówno kojąco, jak i rozgrzewająco.
Zupa z pieczonych warzyw ma zdecydowanie wyraźniejszy, głębszy smak niż zupa z warzyw tylko gotowanych. Warto upiec w weekend więcej warzyw na obiad, a z tego co zostanie (trzeba upiec tyle warzyw, żeby coś zostało), przygotować pyszną zupę.
Taka zupa ma jeszcze tą zaletę, że jest przygotowana z ogólnodostępnych, tanich warzyw. Jeżeli nie masz którejś z korzennych przypraw, to po prostu ją pomiń. Wystarczy nawet sam cynamon i miód, aby zupa miała wyrazisty, pyszny smak.
Korzenna zupa z pieczonej dyni
[3-4 porcje]
Warzywa pieczone:
- 700 g dyni – do pieczenia polecam Hokkaido
- 2 marchewki
- korzeń pietruszki
- cebula
- 2 ząbki czosnku – nieobrane
- 2 łyżki oliwy
- łyżeczka tymianku
- sól
Korzenna zupa z pieczonej dyni:
- pół łyżeczki warzywnej pasty bulionowej lub 400 ml bulionu warzywnego lub wody
- łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- szczypta imbiru
- ćwierć łyżeczki kurkumy
- szczypta pieprzu kajeńskiego lub chilli
- łyżka miodu lub syropu z agawy
- sól do smaku
Do podania:
- 4 suszone pomidory
- świeży tymianek lub rozmaryn
- pestki dyni
- olej z pestek dyni
Warzywa pieczone. Marchewki, pietruszkę oraz cebulę obierz i przekrój na ćwiartki. Dynię pozbaw pestek oraz farfocli i przekrój na kilka mniejszych części. Wszystkie warzywa rozłóż na blasze do pieczenia, skrop oliwą, posyp solą i tymiankiem. Piecz w 200°C przez 40 minut.
Korzenna zupa z pieczonej dyni. Obierz czosnek. Wszystkie warzywa przełóż do garnka, dodaj bulion lub pastę bulionową i 400 ml wody. Zmiksuj. Dołóż wszystkie przyprawy, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 10 minut.
Na talerzach skrop zupę olejem z pestek dyni, dołóż pestki dyni, pokrojone suszone pomidory oraz małą gałązkę tymianku lub rozmarynu.
Zobacz też:
Zupa z pieczonej dyni z kurkami
Zupa z soczewicą, pieczoną dynią i jarmużem
Zupa z dyni z mlekiem kokosowym i curry (+film)
Zupa z dyni podana z karmelizowanym porem
Tagi: cebula, cynamon, czosnek, dynia, gałka muszkatołowa, imbir, kurkuma, marchewka, miód, olej z pestek dyni, pasta bulionowa, pestki dyni, pieprz kajeński, pietruszka, suszone pomidory, syrop z agawy, tymianek
Farfocle mnie rozbił 😆. Jutro robię podobną, tylko bardziej na słodko 🙂
Elwira, nie znam precyzyjniejszej nazwy. Jak napiszę farfocle, to każdy będzie wiedział o co chodzi 😀
U nas dziś to samo 🙂
Taki czas 😉 Sezon na dynię i do tego zimno za oknem!
Trzeba się trzymać ciepło 🙂 Miłego popołudnia Oluś!
Koniecznie cieplutko się trzymać! Najcieplej jest jak biegnę 😉
Miłego popołudnia, Beatko! 🙂
U nas cieplutko, ale i tak chętnie zjem
Wygląda mega zachęcająco:)
Smakuje równie zachęcająco 😀 Pieczone warzywa są przepyszne, zupa zyskuje skoncentrowany smak.
u mnie też! ugotowana wieczorem, doprawiana o 2 w nocy 😀
Wow! O drugiej w nocy, czyli z pełnym poświęceniem. Przy sypaniu przypraw o tej porze to już wszystko może się zdarzyć 😀
😉
Ola uwielbiam różne zupy dniowe, poprostu je kocham. Chyba do Ciebie dzisiaj wpadnę
Wpadaj, Kasiu! Jeszcze trochę zostało ☺