Czy wiecie, że dietetycy polecają na kolację jeść lekkie zupy warzywne? Właśnie taką zupę chciałam Wam dziś zaproponować. Dość prosta do wykonania, lekka i bardzo smaczna. W ślicznym, delikatnie zielonym kolorze. Wzbogacona pestkami dyni, aby dostarczyć naturalnych tłuszczów roślinnych. Jeśli ktoś kolację jada późno, powinien zmniejszyć ilość pestek, albo zrezygnować z nich całkowicie.
Cukiniowa zupa krem z porem i pestkami dyni
[2 porcje, czyli około 750 ml zupy]
- 2 niewielkie cukinie
- duży kawałek pora – u mnie około 15 cm
- 2 łyżki pestek dyni
- 1-2 łyżki oliwy
- pół łyżeczki tymianku lub ćwierć łyżeczki rozmarynu
- 3-5 kropli łagodnego tabasco
- sól, pieprz
- do podania: suszony pomidor, pestki dyni, olej z pestek dyni
Pora oraz cukinie umyj i pokrój na plasterki. Do średniego garnka wlej oliwę, dodaj pokrojonego pora i szczyptę soli. Smaż przez kilka minut na niewielkim ogniu, pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu.
Dodaj pestki dyni oraz pokrojoną cukinię i smaż jeszcze przez 10-15 minut. Cukinia puści sok i wszystko zacznie się bardziej gotować niż smażyć. Pod koniec gotowania dodaj tymianek.
Wyłącz ogień i odstaw zupę do lekkiego przestudzenia. Zmiksuj na krem. Ja miksowałam na dużych, ale nie maksymalnych obrotach, aby struktura zupy była delikatnie ziarnista. Jeśli uważasz, że zupa jest zbyt gęsta, dolej odrobinę wrzątku. Dopraw zupę do smaku pieprzem oraz tabasco. Jeśli trzeba, jeszcze raz ją podgrzej.
Wlej zupę do dwóch misek, skrop olejem z pestek dyni, posyp pestkami dyni i posiekanym pomidorem suszonym.
Tagi: cukinia, pestki dyni, pomidory suszone, por, tymianek
Właśnie coś bym zjadła, ale nie wiem co 🙂
Beatko, no to rozważ szybką zupę warzywną 🙂 Polecam, szczególnie w zimne dni.
2 smaki, bardzo kusząca propozycja, ale tym razem stanęło na dwóch jajkach na miękko 😉
Też lubię, ale ostatnio unikam i skupiam się na roślinkach 😉