Coraz bardziej wchodzi mi w nawyk pisanie w weekend o winie i łączeniu go z potrawami. Muszę się przyznać, że ten temat wciąga mnie coraz bardziej i szukam okazji, aby dowiedzieć się jeszcze więcej na ten temat. Zamierzam też Ciebie z tym tematem zapoznawać, bo jestem przekonana, że warto orientować się w łączeniu wina z potrawami. Niestety, nawet najlepsze wino można zepsuć, jeśli poda się je do niepasującego dania. Choćby to danie było nie wiem jak wykwintne. Dlatego bardzo polecam Ci zajrzenie do zakładki Wino, którą znajdziesz na górze strony 2 smaki.

Social Hour w hotelu Sheraton

Social Hour w hotelu SheratonSocial Hour w sieci hoteli Sheraton, to program umożliwiający degustację najlepszych win świata w przystępnej cenie. Do win szef kuchni hotelu, Artur Grajber, dobrał wytworne przekąski, które wzbogacają i podkreślają aromat win. I to mi się bardzo podoba 🙂 Warto uczyć się od najlepszych! Dlatego przytoczę tu przykładowe połączenia wina z potrawami, które miałam okazję degustować podczas koktajlu w Lobby Barze w hotelu Sheraton. Może przyda Ci się takie zestawienie przy planowaniu uroczystej kolacji lub obiadu.

W winie Pomino Bianco dominują nuty owoców tropikalnych i brzoskwiń. Spróbowaliśmy do niego tartę z kremową gorgonzolą i warzywami. Muszę zapamiętać jak świetny efekt dają grudki soli w cieście kruchym w spodzie tarty. Gorgonzola wymieszana ze śmietaną to bardzo prosty do przyrządzenia sos, który rewelacyjnie smakuje z warzywami.

Wino Chablis la Paullie posiada typowy dla Chablis bukiet mineralny i owoców cytrusowych. Ma wysoką kwasowość, która nadaje świeżości. Próbowaliśmy go z panierowaną mini mozzarellą z pomidorkiem koktajlowym, bazylią i oliwą z oliwek. Kwaśne pomidory dobrze harmonizowały z kwasowością wina.

Marquez De Casa Concha (Chardonnay) to wino bogate, eleganckie, o jedwabnej strukturze. Zawiera aromaty dojrzałych owoców oraz nuty waniliowe. Warto wypróbować je z bagietka zapiekaną z kozim serem i szpinakiem lub z musem z wędzonym tuńczykiem i rukolą.

Caliterra Sauvignon Blanc Reserva to młode i świeże wino. Zawiera nuty kwiatowe, owoców tropikalnych, przypraw oraz nuty mineralne i limonki, które dają długi finisz. Warto do niego podać makaron z wiśniowymi pomidorkami lub mus z wędzonego pstrąga z limonkowym Vinegrette i pomidorami.

Pierwsze z czerwonych win, którego spróbowaliśmy to bardzo przez nas lubiane Rosso di Mintalcino o intensywnym rubinowym kolorze. Zawiera aromaty jagód i śliwek oraz delikatne nuty tytoniu i kawy. Wypróbowaliśmy do niego pierożki warzywne „ratatoille” z curry oraz ser pleśniowy z truskawkami i octem balsamicznym.

Kolejne czerwone wino to Marquez De Casa Concha (Merlot), o głębokim czerwonym kolorze, dobrze wyważone. Zawiera aromaty porzeczek, przypraw, dzikich jagód i śliwek z nutami wanilii. Spróbowaliśmy do niego pieczonego indyka z sosem pomarańczowym i wanilią.

Wino Penfolds shiraz (Cabernet) jest dobrze wyważone i zawiera nuty śliwek, rabarbaru i świeżych owoców. Wypróbowaliśmy je z tatarem z łososia z muem serowym oraz z grzanką oliwkową z musem z suszonych pomidorów oraz z sosem holenderskim.

Ostatnie proponowane na degustacji wino to Septima Gran Reserve o bardzo bogatych aromatach czerwonych owoców wykończonych miętą, kawą, czekoladą oraz delikatnym aromatem tytoniu. Wypróbowaliśmy je w towarzystwie karmelizowanych fig z rukolą i szynką parmeńską.

Tagi: