whisky-live-warsaw-10Kilka tygodni temu miałem okazję być na wieczorze poświęconym whisky – Whisky Live Warsaw. Niby w tym nic dziwnego – są festiwale win, to i są imprezy poświęcone whisky. Natomiast jedno stoisko nie do końca pasowało do reszty… Było to stoisko z winami. Wina z Chile od Casa Silva. Nie ukrywam, że szalenie mnie to ucieszyło, bo poczułem się trochę jak u siebie 🙂

(a jakby co, to o tej koszmarnej płycie pilśniowej już napisałem, w wyżej podlinkowanym wpisie…)

Degustowałem wszystkie 5 win, które można było próbować tego wieczoru. Rozpocząłem od win białych, a pierwszym było Sauvignon Blanc Reserva Cuvee 2015

whisky-live-warsaw-5

Nos kompletnie jak nie Sauvignon Blanc. Degustując „w ciemno”, w życiu bym nie wskazał, że to ten szczep. Mamy jasnosłomkową barwę z zielonymi refleksami. Nos jest świeży i raczej mocny. Usta lekko pikantne i równe. Przede wszystkim bananowe. Kwasowość niska, finisz długi. Do owoców morza czy lekkiej ryby, jak znalazł

whisky-live-warsaw-6

Drugim winem był Viognier Gran Terroir 2013. Bardzo przyjemne kwiaty, nuta moreli. W ustach świeże i równe. Spodobała mi się lekka kamienistość i chłód tego wina. Kwasowość niska. Kuchnia azjatycka, tłuste ryby oraz sałatki tutaj czuję

whisky-live-warsaw-7

Po tym winie nastąpiło przejście do win czerwonych. Pierwszym był Merlot Reserva Cuvee 2015. To wino o niskim poziomie taniny i kwasowości. Śliwka, fajna nuta dębowa. Do past w czerwonych sosach i pizzy, jak znalazł. Podałbym do steku czy dzikiego ptactwa, ale ważne, aby było to przyrządzone raczej „na lekko”

whisky-live-warsaw-8

Drugi, po Merlot, omijany przeze mnie szczep. Pinot Noir Reserva Cuvee 2014. A tymczasem tutaj tanina niska, kwasowości prawie nie ma… Truskawka, wiśnia, nuty skórzane. Do tematów pasztetowych i wędlin. I super wino, aby podać do deski serów

whisky-live-warsaw-9

Najbardziej spodobało mi się ostatnie wino – Carmenere Cabernet Sauvignon 2013. 85% Carmenere i 15% CS. Mamy tutaj czerwone owoce i nuty leśne. Są wiśnie, są jeżyny i jagody. Spodobała mi się w całości pieprzna nuta. Tanina mocna, ale w miarę miękka. Kwasowość solidna, finisz długi i ciepły. Bardzo fajne wino, które aż prosi się, aby być podanym z mięsami. Sprawdzi się także z makaronami i pizzą

Fajny przegląd win chilijskich, przy okazji degustacji whisky. W każdym razie byłem z tego spotkania bardzo zadowolony 🙂

Tagi: