Dobry sos jest podstawą pysznej sałatki. Jeżeli chcesz jeść jak najwięcej świeżych dojrzałych warzyw, to warto mieć w swoim repertuarze świetny sos. To on sprawi, że nawet te mnie lubiane na surowo warzywa, staną się atrakcyjne. A po pewnym czasie już nie będziesz mieć ochoty na gotowane. Dlaczego lepiej jeść surowe, szczególnie kiedy jest sezon na nasze warzywa? Surowe rośliny mają najwięcej witamin i minerałów, a dodatkowo zawierają również enzymy, które ułatwiają i przyspieszają trawienie i wchłanianie wszelkich dobroczynnych składników do naszego krwiobiegu.

Malinowy sos winegret jest sosem słodko-kwaśnym. Bardzo smacznym. Chętnie wyjadałabym go łyżeczką, bez żadnych dodatków. Doskonale pasuje do wszelkich sałat z dodatkiem owoców, ale też do zielonych warzyw. Na pewno warto poeksperymentować i poszukać swoich ulubionych połączeń z malinowym sosem winegret.

Winegret malinowy

Winegret malinowy

  • ćwierć szkl malin – świeżych lub mrożonych
  • łyżeczka musztardy
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka miodu
  • 100 ml oliwy
  • sól, pieprz

Jeśli używasz malin mrożonych, to włóż je do wysokiego pojemnika blendera i zmiksuj.

Do pojemnika blendera włóż maliny, musztardę, sok z cytryny i miód. Miksuj aż do połączenia składników i powstania gładkiego sosu.

Stopniowo, bardzo cienkim strumieniem lub maleńkimi porcjami, wlewaj oliwę i miksuj sos. W miarę dodawania oliwy i miksowania, sos będzie zmieniał się w emulsję. Puszystą i delikatną.

Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.

Winegret malinowyWinegret malinowy

Zobacz też:

Pesto z rzeżuchy Pesto z rzeżuchy

Pesto z pokrzywy Pesto z pokrzywy

Pesto Pesto

Ajvar Ajvar

Tagi: , , , , ,