Znacie fioletowego kalafiora? Smakuje podobnie jak biały, ale w sałatce wygląda znacznie atrakcyjniej 🙂 Przygotowałam z nim sałatkę chrupiącą i soczystą. Chrupał kalafior, a pomidorki miały sporo soku. Dodatki smakowe to czosnek i olej z pestek dyni, który jest moim odkryciem tych wakacji. Wujek poczęstował mnie takim tłoczonym w małej rodzinnej firmie austriackiej i teraz mam chęć dodawać go do wszystkiego.

Sałatka z fioletowym kalafiorem

Sałatka z fioletowym kalafiorem

  • fioletowy kalafior – świeży i jędrny
  • pomidorki koktajlowe, najlepiej w różnych kolorach
  • ząbek czosnku
  • oliwa
  • olej z pestek dyni
  • ew. kukurydza

Kalafiora umyj, wysusz, podziel na drobne różyczki, takie na jeden kęs. Pomidorki umyj i przekrój na pół. Czosnek obierz i pokrój na plasterki. Wszystkie składniki sałatki wymieszaj. Możesz posolić do smaku.

Sałatka z fioletowym kalafiorem 0

Sałatka z olejem z pestek dyni:

Sałatka z fioletowym kalafiorem i olejem z pestek dyni

Sałatka z kukurydzą:

Sałatka z fioletowym kalafiorem 000

Tagi: , , , , ,