O tej porze roku pomidory są już wystarczająco słodkie i pełne smaku 🙂
Ta sałatka jest prosta, ale bardzo smaczna. Włoski klasyk 🙂 Zawsze ładnie się prezentuje i świetnie smakuje. Połączenie pomidorów z mozzarellą, bazylią i odrobiną oliwy jest genialne w swojej prostocie. Podaj do niej włoski chleb ciabatta i lekkie wino i już nic więcej nie trzeba.
Uprzedzam jednak, że o smaku tej sałatki decyduje jakość i świeżość jej składników, więc wybierz najlepsze pomidory, bazylię, mozzarellę i oliwę do jakich masz dostęp.
Polecamy wino: do sałatki Caprese najlepiej podać wino typu Macon Villages, Chardonnay lub Merlot.
Sałatka Caprese

Sałatka Caprese

  • 2-3 pomidory, najlepiej podłużne (bo są mięsiste, z małą ilością soku)
  • mozzarella z zalewy
  • kilkanaście listków bazylii
  • odrobina oliwy z pierwszego tłoczenia
  • sól (najlepiej morska), pieprz

Pomidory i mozzarellę pokrój na plastry. Na półmisku układaj na przemian plaster mozzarelli, plaster pomidora, listek bazylii. Wszystko delikatnie skrop oliwą i dopraw solą i pieprzem.

Tagi: , , ,