Ten pasztet tylko utwierdził mnie w przekonaniu, że wegańskie potrawy są świetne! Jest dość tani, łatwy do przygotowania i bardzo smaczny. Próbowała go cała rodzina podczas Świąt i nawet wielbiciele mięsa się nim zajadali. Ugotowana i zmiksowana soczewica ma konsystencję dosyć podobną do mięsa. Pasztet wychodzi dość zwarty, ale przy krojeniu trzeba uważać, bo jednak jest trochę delikatniejszy. Szczególnie, jeśli część ziaren soczewicy pozostawisz w całości. Ciekawy smak wnosi do pasztetu suszona żurawina, dlatego nie polecam pomijania jej.

Przepis jest inspirowany przepisem z Jadłonomii.

Wegański pasztet z soczewicy

Wegański pasztet z soczewicy

[forma 10 x 30 cm]
  • 200 g suchej brązowej lub zielonej soczewicy
  • 100 g suchej kaszy jaglanej
  • 100 ml oleju
  • 2 cebule
  • 2 garści suszonej żurawiny
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • pół łyżeczki cząbru
  • pół łyżeczki lubczyku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz

Soczewicę i kaszę jaglaną ugotuj oddzielnie, zgodnie z przepisami na opakowaniach.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Na patelnię wlej 2 łyżki oleju, dodaj cebulę, liście laurowe, ziele angielskie i smaż na niewielkim ogniu przez około 10 minut, aż cebula zeszkli się, a następnie delikatnie zezłoci.

Wyjmij przyprawy, przełóż cebulę do malaksera, dodaj ugotowaną kaszę, 2/3 soczewicy, olej, zmielone siemię lniane, sos sojowy oraz przyprawy i zmiksuj na gładką masę. Dodaj żurawinę, pozostałą soczewicę i wymieszaj.

Masę przełóż do keksówki posmarowanej masłem i wyłożonej papierem do wypieków. Piecz w 180°C przez 45 minut. Studź 12 godzin w foremce.

Wegański pasztet z soczewicy 1Wegański pasztet z soczewicy 0

Tagi: , , , , , , , , , , , , ,