Jakiś czas temu znalazłam genialny przepis na wędlinę domową. Nie ma przy niej zbyt wiele pracy i nie potrzebujesz specjalistycznego sprzętu do jej wykonania. A smak… do smaku sklepowej wędliny nie podobny 😉 Wędlina wychodzi o wiele wilgotniejsza niż po upieczeniu, gdyż wszystkie soki zostają zatrzymane w mięsie, nic nie wypływa na zewnątrz. Warto spróbować!
Wędlina domowa
- kawałek mięsa: polędwica wołowa, schab, szynka, pierś indyka itp
- przyprawy jakie lubisz:
- wystarczy sama Vegeta
- ja do polędwicy wołowej dodałam sól, bazylię i zioła prowansalskie
- do schabu proponuję: sól, pieprz, czosnek i majeranek
- rękaw do pieczenia, worek foliowy lub folia aluminiowa
- sznurek
Mięso natrzyj przyprawami. Włóż do rękawa do pieczenia, dokładnie i ściśle zawiń boki folii do środka. Zawiń do samego końca, aby nie było powietrza w worku. Owiń ściśle sznurkiem – aby woda z garnka nie przedostała się do mięsa (bo wtedy mięso stwardnieje). Włóż swój pakunek do garnka z zimną wodą i postaw na ogniu. Od momentu zagotowania wody, gotuj jeszcze przez 6-7 minut, jeżeli masz cienki kawałek mięsa (7-8 cm) lub 10 minut grubszy kawałek. Wyłącz ogień i pozostaw mięso w wodzie aż zupełnie ostygnie (kilka godzin). Potem wyjmij pakunek z wody, rozwiń sznurek i folię i wyjmij mięso. Krój na cienkie plastry.
Tagi: Adwent i Boże Narodzenie, bazylia, czosnek, dla alergików, majeranek, pierś indyka, polędwica wołowa, schab, szynka, Wielkanoc
Czy tę wędlinę można podawać małym dzieciom? Chodzi mi o czas gotowania, czy nie za krótki?
Kasiu, jeżeli robisz ją pierwszy raz i jeszcze nie masz wyczucia ile czasu trzeba gotować danej wielkości kawałek mięsa, to radzę przed podaniem dziecku ocenić samodzielnie stopień ugotowania tej wędliny. Wędlina na zdjęciu nie nadawałaby się dla małego dziecka, ale robiłam inne, mocniej ugotowane i te bez problemu można dzieciom podawać.
A jak długo należałoby gotować 1kg szynki lub schabu żeby nadało się potem dla małego dziecka?
Maju, ja bym użyła najdłuższej wersji czasowej, czyli 10 minut.
10 minut? Czy ten przepis w ogóle był testowany!?! Po 15 wyciągałem surowe mięso(0,8 kg schabu), minus póltorej centymetrowy obwód. SUROWE.
Wrzucam na kolejne 15. Rozwagi odrobinę proponuje w tych radach.
Arek, oczywiście, że przepis był testowany przeze mnie osobiście. Wszystko wykonałam tak jak napisałam, a mięso wyszło takie jak na zdjęciu.
Czy jesteś pewny, że trzymałeś mięso w wodzie z gotowania przez kilka godzin, tak jak mówi przepis?