Niech Was nie zwiedzie krótka lista składników i prostota wykonania. Jest to mój piknikowy hit na ten sezon. Proste składniki i pyszny efekt. Warzywa zawinięte w ciasto francuskie łatwo trzymać w dłoni i jeść bez talerzyka. U nas sprawdziły się na razie na domowym spotkaniu z przyjaciółmi, ale czas pikników przed nami!

Zobaczcie też inne przepisy z ciastem francuskim.

Warzywa w cieście francuskim

Warzywa w cieście francuskim

  • ciasto francuskie – u mnie rozmiar XXL
  • 2 marchewki
  • por
  • 200-300 g pieczarek
  • 200 g sera feta
  • oliwa
  • sól, pieprz

Marchewki i pieczarki obierz, pora umyj. Wszystko pokrój na plasterki. Na patelnię wlej 2 łyżki oliwy, przełóż warzywa i smaż pod przykryciem, na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Jeżeli nie lubisz przyrumienionych warzyw, to smaż raczej na małym ogniu, pod przykryciem, przez około 10 minut. Jeśli wolisz warzywa bardzo zrumienione, to smaż na większym ogniu, najpierw pod przykryciem, a po kilku minutach bez pokrywki. Odstaw warzywa do lekkiego przestudzenia.

Jeżeli masz większy płat ciasta francuskiego, to przekrój go na dwie części. Pojedynczy płat do tego wypieku powinien mieć około 25-30 cm długości, ale można w razie czego użyć mniejszej lub większej ilości warzyw. Można też lekko rozwałkować płat, aby go wydłużyć.

Ser feta pokrój w kostkę o grubości około 7 mm i wymieszaj z przestudzonymi warzywami. Dopraw pieprzem i – jeśli trzeba – również solą. Ułóż połowę farszu wzdłuż jednego płatu i zawiń ciasto jak roladę, pozostawiając sklejenie pod spodem. Pokrój roladę skośnie na szerokość około 3 cm. Pokrojone kawałki przekładaj na blachę wyłożoną papierem do wypieków lub matą silikonową.

Piecz w 180°C przez około 30 minut, do ładnego zrumienienia ciasta.

Warzywa w cieście francuskim 1Warzywa w cieście francuskim 2Warzywa w cieście francuskim 3

Warzywa w cieście francuskim 0

Tagi: , , , ,