Surowa owsianka od zawsze smakuje mi najbardziej. Smakowała mi zanim to stało się modne 😉
Szczególnie, jeśli staram się połączyć owsiankę ze świeżymi owocami, to zdecydowanie wybieram surową wersję. Gorąca słabiej się komponuje z owocami surowymi. Jeśli nie znasz smaku surowej owsianki, to koniecznie wypróbuj. Może stanie się Twoją ulubioną!
Zwykle po prostu posypuję owsiankę dowolnymi surowymi owocami, ale tym razem zrobiłam owsiankę ciut bardziej złożoną. Oprócz płatków owsianych z bakaliami oraz samych owoców, dołożyłam coś w rodzaju gęstego koktajlu jagodowo-bananowego. To bardzo ciekawe urozmaicenie codziennej owsianki. A przepis nadal jest bardzo prosty!
Surowa owsianka z jagodami
[porcja dla dwóch osób]
- 6 łyżek płatków owsianych
- 2 łyżki zmieszanych orzechów i nasion – u mnie słonecznik, orzechy włoskie i sezam
- opcjonalnie łyżka suszonych owoców – u mnie daktyle, figi i morele
- 2/3 – 1 szkl wody
- banan
- 2/3 szkl jagód
- listki mięty lub bazylii
Do miski włóż płatki, orzechy, nasiona i suszone owoce. Zalej je wodą. Powinna sięgać około pół centymetra ponad powierzchnię suchych składników. Przykryj miskę talerzykiem i pozostaw na całą noc.
Rano zmiksuj banana i pół szklanki jagód.
Do szklanek lub słoiczków nakładaj owsiankę. Na nią ostrożnie wlej koktajl jagodowy. Na wierzchu ułóż jagody i ewentualnie plasterki banana. Dołóż zielone listki mięty lub bazylii.
Tagi: banan, daktyle, dla zdrowia, figi, jagody, morele, orzechy włoskie, płatki owsiane, sezam, słonecznik
Ten jagodowy kolor… Bardzo ponętnie :-))
Evi, no, mnie też zanęcił 😀 Całość jest przepyszna! 🙂
Pyszne to śniadanie a do tego proste i szybkie 🙂
Aga, to prawda! Właśnie takie przepisy uwielbiam – mało pracy, dużo przyjemności! 🙂
Moja ulubiona wersja owsianki 🙂 zwłaszcza latem.
Piotr, mam to samo – latem surowa owsianka jest najlepsza 🙂