Rolada łososiowo-szpinakowa

Oto moja propozycja na Sylwestra. Jedna rolada, wiele porcji 🙂 Jest to szpinakowy omlet zawinięty z łososiem, serkiem kremowym i rukolą. Wspaniałe połączenie smaków, efektowny wygląd, a przy tym dość łatwy do wykonania.

Przepis pochodzi ze strony Consilium Vitalis.

Roladki łososiowo-szpinakowe

Rolada łososiowo-szpinakowa

  • 450 g (opakowanie) mrożonego szpinaku
  • 200 g (2 opakowania) wędzonego łososia
  • 4 jajka
  • opakowanie rukoli
  • opakowanie serka twarogowego naturalnego
  • łyżeczka tartego chrzanu
  • 3 łyżki pestek dyni
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy lub masła
  • łyżka soku z cytryny

 [:Listonic]

Na dużą patelnię wlej oliwę, włóż szpinak i usmaż na niewielkim ogniu. Dopraw posiekanym czosnkiem i świeżo zmielonym pieprzem.

Kiedy szpinak wystygnie, dodaj żółtka, mąkę i wszystko wymieszaj. Na koniec dodaj ubite na pianę białka i delikatnie wymieszaj szpatułką.

Tak przygotowaną masę przełóż na blachę wyłożoną papierem do wypieków i piecz w 180°C przez 15-20 minut. Jeszcze ciepłe ciasto zwiń razem z papierem w rulon i pozostaw do wystygnięcia. Możesz położyć na wierzchu coś niezbyt ciężkiego, aby ciasto się nie rozwinęło – użyłam drewnianych szpatułek i łyżek.

W tym czasie serek wymieszaj z chrzanem, świeżo zmielonym pieprzem i odstaw do lodówki. Pestki dyni upraż na suchej patelni na niewielkim ogniu. Nie muszą się zrumienić, wystarczy, że zaczną pachnieć.

Wystudzone ciasto posmaruj serkiem, ułóż na nim plastry wędzonego łososia, skrop sokiem z cytryny, posyp rukolą i pestkami dyni. Wszystko ciasno zroluj, oddzielając papier do wypieków od ciasta. Roladę zawiń w folię aluminiową i wstaw do lodówki na 2 godziny. Tuż przed podaniem pokrój na plastry.

Roladki łososiowo-szpinakowe 1Roladki łososiowo-szpinakowe 2

Roladki łososiowo-szpinakowe 00

Roladki łososiowo-szpinakowe 0

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

11 komentarzy

  1. Wygląda świetnie i pewnie też tak smakuje. Może nie na tego Sylwestra, ale na jakąś następną okazję zrobię na pewno

  2. Ale numer dzis jadlam taka na sniafanie w hotelu i nie moglam wyjsc z podziwu ze ladna i smaczna; dziekuje za ten przepis – fantastyczna niespodzianka jak dla mnie !!!

  3. Olu, spróbowałam i mam jedno pytanie: ciasto szpinakowe ciężko się oddzielało od papieru. I nie wiem czy papier był niewłaściwy czy ciasto niedopieczone. Czy możesz mi coś poradzić? I użyłam szpinaku mrożonego w liściach. Też się zastanawiałam czy rozdrobniony nie byłby lepszy.
    Pozdrawiam, Iwona

    1. Iwona, czy oddzielałaś papier od wystudzonego ciasta, czy od gorącego? Od wystudzonego papier powinien odejść bez żadnego problemu.
      Jeżeli ciasto było niedopieczone, to powinno dać się to wyczuć przy jedzeniu. Całe liście szpinaku chyba nie powinny stanowić problemu, ale nie sprawdzałam takiej wersji.

    1. Aniu, bardzo dziękuję! W takim razie zapraszam do przeszukania kolejnych przepisów u mnie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.