Bardzo zielona pasta na kanapki o intensywnym smaku. Ma wyrazisty „liściasty” smak, przełamany aromatem czosnku, prażonych orzechów i nasion oraz orzeźwiającej skórki z cytryny. Świetnie smakuje z grzankami z chleba na zakwasie i plastrami rzodkiewki.
Przepis znalazłam u Bei.
Pasta z liści rzodkiewki
- 30 g orzechów włoskich
- 30 g pestek dyni
- liście z pęczka rzodkiewki
- pół awokado
- 2 łyżki soku z cytryny lub limonki
- szczypta startej skórki z cytryny
- łyżka oliwy
- ząbek czosnku
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- sól, pieprz do do smaku
Do podania:
- pieczywo, najlepiej domowy chleb na zakwasie
- kilka rzodkiewek
Orzechy i pestki dyni lekko zrumień na suchej patelni. Liście rzodkiewki dokładnie umyj, osusz w wirówce do sałaty lub z pomocą ręczników papierowych, oderwij twarde ogonki.
Do malaksera włóż liście, dodaj miąższ z awokado, sok i skórkę z cytryny, orzechy, pestki dyni, oliwę, obrany czosnek oraz sporą szczyptę soli i świeżo zmielonego pieprzu. Zmiksuj, dodaj szczypiorek i wymieszaj.
Podawaj z delikatnie podpieczonym pieczywem, z dodatkiem plasterków rzodkiewki.
Tagi: awokado, czosnek, dla zdrowia, liście rzodkiewki, oliwa, orzechy włoskie, pestki dyni, skórka z cytryny, sok z cytryny, szczypiorek
Ja robię pesto z liści rzodkiewki, jedno z lepszych 😀
Ta pasta jest bardzo podobna do pesto. Różni się głównie zmniejszoną ilością oliwy 😉 Ja jeszcze z makaronem nie próbowałam.
Jest bardzo podobna. Tylko awokado je rozni