Pasta z białej fasoli jest dość delikatna w smaku. Dla urozmaicenia dodałam do niej karmelizowanego pora z tymiankiem, którego delikatna słodycz wzbogaca smak pasty. Odrobina sezamowej pasty tahini dodaje orzechowego posmaku. Całości dopełnia oliwa o cytrynowym aromacie. Bardzo łatwo można ją zrobić samemu, więc koniecznie zafundujcie sobie taką smakową przyjemność.

Wpis powstał w ramach kampanii marki Bonduelle, promującej produkty gotowane na parze.

Pasta z białej fasoli Bonduelle z karmelizowanym porem

Pasta z białej fasoli z karmelizowanym porem i oliwą cytrynową

  • puszka białej fasoli „Gotowane na Parze” Bonduelle
  • kawałek pora, ok. 10 cm
  • ząbek czosnku
  • łyżka pasty tahini, polecam domową
  • łyżeczka tymianku
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • oliwa aromatyzowana cytryną lub 3-4 łyżki oliwy i skórka z ćwiartki cytryny
  • szczypta ziół do posypania – np. czubryca, kolendra lub oregano

Oliwa aromatyzowana cytryną. Jeżeli Twoja cytryna nie jest ekologiczna, niewoskowana, to musisz ją dokładnie wyszorować i sparzyć wrzątkiem. Odkrój skórkę, ale tylko żółtą część, bo białe albedo jest gorzkie. Pokrój na cieniutkie paski i włóż do małego słoika. Zalej oliwą, zakręć i odstaw na 12-24 godzin.

Karmelizowany por. Pora dokładnie umyj, osusz i pokrój na plastry. Czosnek obierz i posiekaj. Na patelnię wlej oliwę, włóż pora i czosnek i smaż na niewielkim ogniu, pod przykryciem przez 10 minut. Warzywa powinny się zeszklić, a następnie trochę zrumienić. Pod koniec smażenia dodaj tymianek.

Pasta z fasoli. W tym czasie do malaksera włóż fasolę (bez odsączania, bo ta odrobina płynu jest ważna dla konsystencji. Dodaj pastę tahini, pieprz i sól. Moim zdaniem w tej paście lepiej nie unikać soli, ponieważ znacząco wpływa ona na ostateczny smak. Zmiksuj na gładką masę. Na koniec dodaj podsmażone warzywa i zmiksuj na małych obrotach, aby wszystko dokładnie się wymieszało. Staraj się nie posiekać przy tej okazji pora, bo ładnie wyglądają jego kawałki w paście.

Przełóż pastę do miseczki, skrop oliwą, najlepiej aromatyzowaną cytryną, i ewentualnie posyp ulubioną przyprawą. Ja wybrałam czubrycę, mieszankę przypraw na bazie cząbru, natki pietruszki i tymianku.

Podawaj z podpieczoną bagietką lub dobrym chlebem, na przykład żytnim na zakwasie.

Pasta z białej fasoli z karmelizowanym porem 1Pasta z białej fasoli z karmelizowanym porem 2Pasta z białej fasoli z karmelizowanym porem 3Pasta z białej fasoli z karmelizowanym porem 4Pasta z białej fasoli z karmelizowanym porem 5Pasta z białej fasoli Bonduelle z karmelizowanym porem 0Pasta z białej fasoli z karmelizowanym porem 0

Tagi: , , , , , , ,