Pasta z białej fasoli jest dość delikatna w smaku. Dla urozmaicenia dodałam do niej karmelizowanego pora z tymiankiem, którego delikatna słodycz wzbogaca smak pasty. Odrobina sezamowej pasty tahini dodaje orzechowego posmaku. Całości dopełnia oliwa o cytrynowym aromacie. Bardzo łatwo można ją zrobić samemu, więc koniecznie zafundujcie sobie taką smakową przyjemność.
Wpis powstał w ramach kampanii marki Bonduelle, promującej produkty gotowane na parze.
Pasta z białej fasoli z karmelizowanym porem i oliwą cytrynową
- puszka białej fasoli „Gotowane na Parze” Bonduelle
- kawałek pora, ok. 10 cm
- ząbek czosnku
- łyżka pasty tahini, polecam domową
- łyżeczka tymianku
- 2 łyżki oliwy
- sól, świeżo zmielony pieprz
- oliwa aromatyzowana cytryną lub 3-4 łyżki oliwy i skórka z ćwiartki cytryny
- szczypta ziół do posypania – np. czubryca, kolendra lub oregano
Oliwa aromatyzowana cytryną. Jeżeli Twoja cytryna nie jest ekologiczna, niewoskowana, to musisz ją dokładnie wyszorować i sparzyć wrzątkiem. Odkrój skórkę, ale tylko żółtą część, bo białe albedo jest gorzkie. Pokrój na cieniutkie paski i włóż do małego słoika. Zalej oliwą, zakręć i odstaw na 12-24 godzin.
Karmelizowany por. Pora dokładnie umyj, osusz i pokrój na plastry. Czosnek obierz i posiekaj. Na patelnię wlej oliwę, włóż pora i czosnek i smaż na niewielkim ogniu, pod przykryciem przez 10 minut. Warzywa powinny się zeszklić, a następnie trochę zrumienić. Pod koniec smażenia dodaj tymianek.
Pasta z fasoli. W tym czasie do malaksera włóż fasolę (bez odsączania, bo ta odrobina płynu jest ważna dla konsystencji. Dodaj pastę tahini, pieprz i sól. Moim zdaniem w tej paście lepiej nie unikać soli, ponieważ znacząco wpływa ona na ostateczny smak. Zmiksuj na gładką masę. Na koniec dodaj podsmażone warzywa i zmiksuj na małych obrotach, aby wszystko dokładnie się wymieszało. Staraj się nie posiekać przy tej okazji pora, bo ładnie wyglądają jego kawałki w paście.
Przełóż pastę do miseczki, skrop oliwą, najlepiej aromatyzowaną cytryną, i ewentualnie posyp ulubioną przyprawą. Ja wybrałam czubrycę, mieszankę przypraw na bazie cząbru, natki pietruszki i tymianku.
Podawaj z podpieczoną bagietką lub dobrym chlebem, na przykład żytnim na zakwasie.
Tagi: Bonduelle, czosnek, dla zdrowia, fasola, oliwa, por, tahini, tymianek
pysznie 🙂
Evi, to prawda! 🙂 Pasty z białej fasoli są fajne 🙂 A najlepsze z domowym chlebem na zakwasie.