Prosicie mnie o więcej zdrowych past na kanapki, więc proszę bardzo 🙂

Ostatnio staram się unikać pokarmów zwierzęcych, dzięki czemu odkrywam świat smakołyków roślinnych. Zamiast masła co kilka dni robię inną pastę do pieczywa. Fajnie, jeśli smarowidło ma wyrazisty smak i aromat, aby nie odczuwać braku mięsa i nabiału. Tym razem wypróbowałam przepis z książki „Jadłonomia” Marty Dymek. Pasta jest świetna i robię ją już kolejny raz, przy czym za każdym razem trochę inaczej doprawiam. Niżej podaję moją wersję smakową, taką we włoskim stylu. Zawiera suszone pomidory, czosnek i bazylię, czyli kilka wyrazistych smaków, które świetnie razem pasują.

Oczywiście najlepiej posmarować taką pastą kromki domowego chleba na zakwasie lub szybkie domowe bułeczki żytnio-owsiane.

Pasta kanapkowa ze słonecznika i pomidorów suszonych

Pasta słonecznikowa z pomidorami suszonymi

  • 1 szkl słonecznika
  • 4 suszone pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka listków bazylii lub natki pietruszki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki wody
  • sól morska, pieprz świeżo mielony

Słonecznik namocz przez noc w zimnej wodzie lub przez godzinę w gorącej wodzie. Odlej wodę i przepłucz nasiona. Czosnek obierz.

Do miski lub małego garnka włóż wszystkie składniki i zmiksuj blenderem na gładką masę.

Pastą smaruj pieczywo, najlepiej dodając plastry typowych warzyw kanapkowych, takich jak świeże pomidory, ogórki, rzodkiewka czy liście sałaty.

Pasta kanapkowa ze słonecznika i pomidorów suszonych 1Pasta kanapkowa ze słonecznika i pomidorów suszonych 2Pasta kanapkowa ze słonecznika i pomidorów suszonych 00

Tagi: , , , ,