Prosicie mnie o wi臋cej zdrowych past na kanapki, wi臋c prosz臋 bardzo 馃檪

Ostatnio staram si臋 unika膰 pokarm贸w zwierz臋cych, dzi臋ki czemu odkrywam 艣wiat smako艂yk贸w ro艣linnych. Zamiast mas艂a co kilka dni robi臋 inn膮 past臋 do pieczywa. Fajnie, je艣li smarowid艂o ma wyrazisty smak i aromat, aby nie odczuwa膰 braku mi臋sa i nabia艂u. Tym razem wypr贸bowa艂am przepis z ksi膮偶ki „Jad艂onomia” Marty Dymek. Pasta jest 艣wietna i robi臋 j膮 ju偶 kolejny raz, przy czym za ka偶dym razem troch臋 inaczej doprawiam. Ni偶ej podaj臋 moj膮 wersj臋 smakow膮, tak膮 we w艂oskim stylu. Zawiera suszone pomidory, czosnek i bazyli臋, czyli kilka wyrazistych smak贸w, kt贸re 艣wietnie razem pasuj膮.

Oczywi艣cie najlepiej posmarowa膰 tak膮 past膮 kromki domowego chleba na zakwasie lub szybkie domowe bu艂eczki 偶ytnio-owsiane.

Pasta kanapkowa ze s艂onecznika i pomidor贸w suszonych

Pasta s艂onecznikowa z pomidorami suszonymi

  • 1 szkl s艂onecznika
  • 4 suszone pomidory
  • 2 z膮bki czosnku
  • kilka listk贸w bazylii lub natki pietruszki
  • 2 艂y偶ki soku z cytryny
  • 2 艂y偶ki wody
  • s贸l morska, pieprz 艣wie偶o mielony

S艂onecznik namocz przez noc w zimnej wodzie lub przez godzin臋 w gor膮cej wodzie. Odlej wod臋 i przep艂ucz nasiona. Czosnek obierz.

Do miski lub ma艂ego garnka w艂贸偶 wszystkie sk艂adniki i zmiksuj blenderem na g艂adk膮 mas臋.

Past膮 smaruj pieczywo, najlepiej dodaj膮c plastry typowych warzyw kanapkowych, takich jak 艣wie偶e pomidory, og贸rki, rzodkiewka czy li艣cie sa艂aty.

Pasta kanapkowa ze s艂onecznika i pomidor贸w suszonych 1Pasta kanapkowa ze s艂onecznika i pomidor贸w suszonych 2Pasta kanapkowa ze s艂onecznika i pomidor贸w suszonych 00

Tagi: , , , ,