W zimne dni należy nam się rano coś, co nieźle rozgrzeje. Owsianka czekoladowa jest do tego celu idealna! Na co dzień jadam owsianki surowe, z dodatkiem gruszki lub jabłka. Jednak, gdy nadchodzi seria chłodniejszych dni, to warto sobie dla urozmaicenia przyrządzić coś ekstra. Takim właśnie śniadaniem ekstra jest dla mnie owsianka z dodatkiem czekolady i kakao. Intensywna w smaku, niemal jak deser czekoladowy, sycąca i rozgrzewająca.
Owsianka czekoladowa
[porcja dla 1 osoby]
- 3 łyżki płatków owsianych
- 2/3 szkl wody
- łyżeczka kakao
- 3 kostki czekolady
- pół łyżeczki miodu – ilość do smaku
Dodatki:
- pół banana
- orzechy pekan lub włoskie
- migdały
- daktyle
Do rondelka włóż płatki owsiane, zalej wrzącą wodą i gotuj przez 4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Wyłącz ogień, dodaj kakao, czekoladę oraz miód. lekko przemieszaj, odczekaj, aż czekolada się rozpuści, a następnie wymieszaj dokładnie.
Przełóż owsiankę do miseczki i udekoruj dodatkami.
Zobacz też:
Owsianka bezmleczna z truskawkami i malinami
Tagi: banan, czekolada, daktyle, kakao, migdały, orzechy pekan, płatki owsiane
Marta czekolada i kakao, trzeba spróbować w ten sposób 🙂
Spróbujcie! To taka wersja dla czekoholików 🙂
<3
Sebastianie, ja kiedyś wrzuciłem sobie do owsianki dwie czekoladki Merci – było mega czekoladowo 🙂
A z kakaem standardowo sobie robię owsiankę 🙂
Piotr, dzięki za inspirację! Zrobię sobie kiedyś z Merci nugatowym😍
Ola a jak ktoś nie spożywa glutenu to w jakiej wersji można zrobić?
Jaglanka! <3
Dziękuję
Jakby co, to płatki owsiane same w sobie nie zawierają glutenu, natomiast mogą nim być zanieczyszczone.
Gosia, może spodoba Ci się przepis na czekoladowy budyń jaglany (u mnie wegański): http://2smaki.pl/desery/czekoladowy-budyn-jaglany/
lub przepis na czekoladowy krem z kaszy jaglanej (w razie potrzeby można przerobić na wegański): http://2smaki.pl/desery/czekoladowy-krem-z-kaszy-jaglanej/
I ułatwia jeszcze coś:)
Na pewno! Teraz liczę na Twoją kreatywność 😁
Pyszna 😀 W najpochmurniejszy dzień poprawi humor 😉
Otóż to! 🙂