Te chipsy są po pierwsze zdrowe, a po drugie zaskakująco pyszne! Nie sądziłam, że upieczone liście mogą osiągnąć taką przyjemną chrupkość! Wystarczy doprawić ja ulubionymi przyprawami i mamy wspaniałą i zdrową przekąskę, która umili spotkanie z przyjaciółmi.
Chipsy z jarmużu
[blacha z piekarnika]
- 100 g jarmużu (4 liście)
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli (maksymalnie ćwierć łyżeczki, ale moim zdaniem to za dużo)
Dodatki
- Wersja I:
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- odrobina chili
- Wersja II:
- szczypta słodkiej papryki
- szczypta papryki wędzonej
- szczypta czosnku niedźwiedziego
- szczypta płatków drożdżowych nieaktywnych (nadają serowy smak potrawom wegańskim)
- Wersja III:
- szczypta papryki słodkiej
- szczypta curry
- szczypta cynamonu
Do dużej miski wlej olej i rozprowadź go po ściankach. Oprósz ścianki miski równomiernie wszystkimi przyprawami. Dzięki temu liście powinny zostać równomiernie obtoczone dodatkami. Dorzuć jarmuż podzielony na niewielkie kawałki i wszystko dokładnie wymieszaj.
Piecz w 150C przez 3-5 minut. U mnie pieczenie trwało zwykle 7-8 minut (każdy piekarnik jest inny). Chipsy powinny wyjść chrupiące, ale nie spalone. Za pierwszym razem warto co jakiś czas zaglądać do piekarnika.
Tagi: chili, curry, cynamon, czosnek niedźwiedzi, dla zdrowia, jarmuż, papryka słodka, papryka wędzona, płatki drożdżowe
Znamy i uwielbiamy. Uzależniłam się od nich 🙂
Ja mam tak samo! 🙂