Kolorowy i pełen smaku omlet do błyskawicznego przyrządzenia. Do botwinki i dymki dodałam ser kozi, który świetnie się skomponował z tymi smakami. Takie danie bardzo przypadło do gustu mojemu tacie, który – tak jak ja – lubi nietypowe połączenia smakowe.

Omlet z botwinką i dymką

Omlet z botwinką i dymką

[2 porcje]
  • pęczek botwinki
  • 2 dymki
  • 4 jajka
  • sól, pieprz
  • ew. 2-3 plasterki twardego koziego sera
  • 2 łyżki oliwy

Botwinkę umyj, oddziel łodygi z buraczkami od liści. Buraczki obierz i pokrój w drobna kostkę. Łodygi, liście i dymkę posiekaj. Jeśli dodajesz ser kozi, to pokrój go drobno.

Na dużą patelnię wlej oliwę i włóż pokrojone buraczki i łodygi botwinki. Smaż na małym ogniu przez 10 minut. Dodaj liście i smaż jeszcze kilka minut. Dodaj posiekaną dymkę oraz ewentualnie pokrojony ser kozi i wymieszaj.

W miseczce wymieszaj lub zmiksuj jajka z solą i pieprzem. Wlej mieszaninę na patelnię i smaż aż powierzchnia omletu się zetnie. Podawaj natychmiast.

Omlet z botwinką i dymką 1Omlet z botwinką i dymką 2Omlet z botwinką i dymką 3Omlet z botwinką i dymką 4Omlet z botwinką i dymką

Tagi: , , , , ,