Te chipsy są po pierwsze zdrowe, a po drugie zaskakująco pyszne! Nie sądziłam, że upieczone liście mogą osiągnąć taką przyjemną chrupkość! Wystarczy doprawić ja ulubionymi przyprawami i mamy wspaniałą i zdrową przekąskę, która umili spotkanie z przyjaciółmi.

Chipsy z jarmużu

Chipsy z jarmużu

[blacha z piekarnika]
  • 100 g jarmużu (4 liście)
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli (maksymalnie ćwierć łyżeczki, ale moim zdaniem to za dużo)

Dodatki

  • Wersja I:
    • pół łyżeczki słodkiej papryki
    • odrobina chili
  • Wersja II:
    • szczypta słodkiej papryki
    • szczypta papryki wędzonej
    • szczypta czosnku niedźwiedziego
    • szczypta płatków drożdżowych nieaktywnych (nadają serowy smak potrawom wegańskim)
  • Wersja III:
    • szczypta papryki słodkiej
    • szczypta curry
    • szczypta cynamonu

Do dużej miski wlej olej i rozprowadź go po ściankach. Oprósz ścianki miski równomiernie wszystkimi przyprawami. Dzięki temu liście powinny zostać równomiernie obtoczone dodatkami. Dorzuć jarmuż podzielony na niewielkie kawałki i wszystko dokładnie wymieszaj.

Piecz w 150C przez 3-5 minut. U mnie pieczenie trwało zwykle 7-8 minut (każdy piekarnik jest inny). Chipsy powinny wyjść chrupiące, ale nie spalone. Za pierwszym razem warto co jakiś czas zaglądać do piekarnika.

Chipsy z jarmużu 1Chipsy z jarmużu 2Chipsy z jarmużu 3Chipsy z jarmużu 4Chipsy z jarmużu 5Chipsy z jarmużu

Tagi: , , , , , , , ,