Z owsiankami wpadłam jak śliwka w kompot 😉 Od kiedy spróbowałam (jakiś rok temu), już nie potrafię zacząć dnia inaczej. Owsianka z owocami to takie danie, które doda rano energii, ale jednocześnie pozostawia lekkość. Jeśli jeszcze nie znacie owsianki, to koniecznie spróbujcie zacząć od niej dzień.
Ostatnio ze względów zdrowotnych unikam mleka i odkryłam, że owsianka bezmleczna jest równie atrakcyjna. Wystarczy dodać do niej daktyle, które wnoszą słodycz, oraz ulubiony świeży owoc dla smaku i soczystości. W sezonie na gruszki nie odpuszczam i codziennie zajadam jedną gruszkę w owsiance.

Bezmleczna owsianka z gruszką

 

Bezmleczna owsianka z gruszką

[porcja dla jednej osoby]
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • łyżka ulubionych orzechów i ziaren – u mnie: 1-2 orzechy włoskie i łyżeczka pestek dyni
  • 1-2 łyżki suszonych owoców – u mnie: śliwka, daktyl, morela i suszona żurawina
  • gruszka
  • szklanka wody, gorącej lub zimnej

Śliwkę, daktyla i morelę pokrój w paski. Orzechy grubo posiekaj. Do miski włóż płatki owsiane, orzechy, ziarna, suszone owoce i zalej wodą. Jeśli owsiankę przygotowujesz wieczorem, czyli kilka godzin przed spożyciem, to woda może być zimna. Jeśli masz tylko 15 minut, to zalej owsiankę wrzątkiem.

Tuż przed podaniem gruszkę umyj, obierz, pokrój w kostkę i wymieszaj z gotową owsianką.

Bezmleczna owsianka z gruszką

 

Tagi: , , , , , , ,