To jest moje odkrycie tego sezonu. Kiedyś próbowałam, ale efekt mnie nie zadowolił. Teraz już doszłam jak należy przyrządzać smaczną focaccię. Zdradzę Wam sekret: najlepiej smakuje na świeżym powietrzu 🙂 Może być podana na gorąco lub po przestygnięciu. Do tego jakaś sałatka, na przykład grecka, i lampka wina…
Proporcje znalazłam w książce Giancarlo Russo „Kuchnia włoska bez granic”.
Polecamy wino: do facacci pasuje delikatne Carmenere lub Bianco di Custoza.
Focaccia
Ciasto
- 1/2 kg mąki
- 1 szkl ciepłej wody
- 15 g drożdży
- kopiasta łyżeczka soli
- płaska łyżeczka cukru
- 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
- ew. łyżka mąki żytniej (dodaję, jeśli akurat mam, aby smak był ciekawszy)
Dodatki
- sól gruboziarnista
- listki rozmarynu lub rozmaryn suszony
- czarne oliwki
- pomidory suszone
- plasterek dobrej szynki z wędzarni
- ząbek czosnku
- listki szałwii
- listki bazylii
Drożdże rozkrusz, wymieszaj z ciepłą wodą i cukrem. Na stolnicę przesiej mąkę i sól. Zrób dołek, wlewaj wymieszane płynne składniki i wyrabiaj ciasto. Zagniataj przez kilka minut aż ciasto stanie się elastyczne i nie będzie przywierało do ręki. Uformuj kulę, włóż do miski, przykryj folią spożywczą. Pozostaw na minimum pół godziny. Potem podziel na 4-6 części i każdą rozwałkuj na placek grubości 3-4 mm. Nakłuj widelcem w kilku miejscach.
Teraz wybierz swój zestaw dodatków. Nie powinny dominować nad ciastem. Wystarczy: sól + rozmaryn lub sól + czarne oliwki + szynka. Ja wolę bardziej różnorodnie, ale pilnuję, by łączna ilość dodatków była niewielka. Pomidory suszone i szynkę pokrój w paseczki. Oliwki i czosnek pokrój w cienkie plasterki. Rozłóż dodatki na cieście. Przed włożeniem do piekarnika upewnij się, że jest on dobrze rozgrzany. Piecz 8 minut w temperaturze 230°C.
Dzieci przygotowały swoją focaccię, z cukrem kandyzowanym. I same zrobiły zdjęcia 🙂
Tagi: bazylia, czarne oliwki, czosnek, dla alergików, dla dzieci, mąka żytnia, pomidory suszone, rozmaryn, szałwia, szynka, wino do potrawy
Zostaw komentarz