Wszelkie koktajle na bazie zielonych liści są super zdrowe, dostarczają energii bez obciążania żołądka oraz podkręcają trawienie. Ostatnio zrobiłam eksperyment z piciem dużych ilości koktajli z dodatkiem bananów i okazało się, że taka wersja mi nie służy – złapałam przeziębienie pierwszy raz od bardzo dawna. Oczywiście nie odradzam jedzenia bananów, polecam nie przesadzać z ich ilością 🙂 Teraz wybieram koktajle zagęszczane jabłkiem lub gruszką i jeszcze większą ilością zielonych liści. Są lżejsze, mniej słodkie i lepiej się po nich czuję. Dziś proponuję bardzo prosty zimowy koktajl z łatwo dostępnych składników: z jabłek, selera naciowego i sałaty z rukolą. Doprawiłam go cynamonem, dzięki temu ma wyrazisty smak i poprawia trawienie.
Zimowy koktajl z jabłkiem, selerem naciowym i cynamonem
[porcja na jeden duży kubek lub dwie mniejsze szklanki]
- duża garść sałaty – u mnie pół opakowania mieszanki sałat z rukolą
- jabłko
- łodyga selera naciowego
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- około 150 ml wody
ew. odrobina miodu dla smaku – ja nie dodaję
Jabłko obierz, pokrój na cząstki i pozbaw gniazda nasiennego. Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj. Ewentualnie dodaj więcej wody, jeśli trzeba.
Podawaj od razu. Można też koktajl przelać do słoika – do pełna, aby po zakręceniu pokrywki pozostało jak najmniej powietrza – i wstawić do lodówki na dobę.
Zobacz też inne przepisy na kokatjle.
Tagi: cynamon, dla zdrowia, jabłka, sałata, seler naciowy
Zostaw komentarz