Świeżo wyciskane soki to bardzo ważny element mojej diety. Piję je codziennie, często 2 lub 3 razy dziennie i od tego czasu na nic nie zachorowałam. Dlatego bardzo chciałam porównać dwa rodzaje urządzeń do wyciskania soków: wyciskarkę i sokowirówkę. Dowiedziałam się już o badaniach naukowców na temat zawartości witamin i minerałów w sokach z sokowirówki i wyciskarki. Teraz czas zobaczyć jak oba te urządzenia zachowują się z zwykłym użytkowaniu. Jak się je składa, rozkłada i myje. Oraz ile i jaki sok wypływa po przeciśnięciu twardych warzyw lub miękkich owoców.
Porównywałam sprzęty, których używam w swojej kuchni: sokowirówkę Philips oraz wyciskarkę Philips.
Zobaczcie jak w praktyce wygląda używanie sokowirówki i wyciskarki Philips:
Sokowirówka i wyciskarka – składanie
Sokowirówka ma mniej elementów. Dodatkowo części nie pozostawiają wątpliwości w jakiej kolejności je poskładać. Da się to zrobić intuicyjnie, nawet bez instrukcji obsługi.
Wyciskarka ma więcej elementów. Na niektórych narysowane są pomocne symbole, aby ułatwić złożenie. Składa się odrobinę dłużej niż sokowirówka.
Sokowirówka i wyciskarka – mycie
Oba urządzenia mają możliwość wstępnego przepłukania wodą, jeszcze przed rozłożeniem na części. Zarówno wyciskarka jak i sokowirówka mają gładkie powierzchnie, dzięki czemu wystarczy je opłukać pod bieżącą wodą, aby były czyste. W sokowirówce jest do wyszorowania sitko. Jest ono specjalnie polerowane, więc szorowanie nie trwa dłużej niż minutę.
Sokowirówka i wyciskarka – przygotowanie składników
Sokowirówka wymaga tylko umycia warzyw i owoców oraz usunięcia zdrewniałych elementów, jak korzonki czy twarde pestki (śliwek, moreli itp).
Wyciskarka, oprócz umycia i usunięcia zdrewniałych elementów, wymaga pokrojenia na wąskie paski, które zmieszczą się w jej niewielkim wlocie.
Sokowirówka i wyciskarka – soki
Soki z twardych warzyw
Z twardych warzyw oba urządzenia wyciskają sok klarowny, z niewielką ilością piany. Sokowirówka wyciska znacznie więcej soku z twardych warzyw. Dokładne ilości widać na zdjęciu.
Soki z miękkich owoców
Z miękkich owoców sokowirówka wyciska klarowny sok, odrzucając twardsze pesteczki czy skórki. Wyciskarka z bardzo miękkich owoców nie odrzuca niczego i całą zawartość owocu oddaje w postaci gęstego przecieru. Średnio miękkie owoce, jak jabłka, dają sok mniej gęsty, ale nie klarowny. Najlepiej gęstość soków widać na filmie.
Soki z owoców zawierających skrobię oraz z orzechów
Z owoców zawierających skrobię, jak banan czy mango, sok wyciśnie tylko wyciskarka. Również z orzechów i migdałów sok, a raczej mleczko, można uzyskać tylko w wyciskarce. Niedługo pokażę to w filmie.
Sokowirówka i wyciskarka – różnice
Sokowirówka:
- łatwiej się składa
- wymaga wyszorowania sitka, co jest prostą i szybką czynnością
- wymaga niewielkich przygotowań składników – umycie i usunięcie zdrewniałych części
- wlot mieści całe jabłka i po kilka marchewek na raz
- bardzo szybko przeciska warzywa i owoce
- daje klarowne soki
Wyciskarka:
- ma więcej elementów, ale składa się dość prosto, ma pomocne symbole na niektórych częściach
- nie trzeba niczego szorować, wystarczy opłukać pod bieżącą wodą
- przygotowanie składników jest bardziej czasochłonne: mycie, usunięcie zdrewniałych części, krojenie na wąskie paski
- daje soki gęste, zawierające błonnik pomocny przy odchudzaniu i wspomagający trawienie
- potrafi wycisnąć sok z owoców zawierających skrobię, jak banan czy mango, oraz wyprodukować mleko i twarożek z orzechów lub migdałów
Wyciskarka i sokowirówka – podsumowanie
Dla kogo sokowirówka:
- dla osób wybierających soki klarowne
- dla osób, które nie mają zbyt wiele czasu na przygotowanie soków (mniej przygotowań składników, szybkie przeciskanie)
- dla dużych rodzin (szybka praca, wysoka wydajność z twardych warzyw)
Dla kogo wyciskarka:
- dla osób preferujących soki gęste
- dla mniejszych rodzin (1-2 osoby)
- dla odchudzających się (więcej błonnika w soku)
Artykuł oraz film powstały w ramach mojej współpracy z marką Philips.
Zobacz też:
Wyciskarka i sokowirówka, a witaminy w sokach
Świeże soki owocowo-warzywne z sokowirówki
Sok Ufoludka, z jabłek i natki pietruszki
Sok z marchwi, buraków i pietruszki, z dodatkiem imbiru – na przeziębienie
Sok z dynia, jabłek i pomarańczy
Tagi: film, jabłka, marchewka, Philips, truskawki
Jaki to model sokowirówki???
Ania, https://www.philips.pl/c-p/HR1869_00/avance-collection-sokowirowka