Na mrozy i wirusy świetne są soki ze świeżych warzyw. Najlepiej z dodatkiem świeżego imbiru, który ma działanie przeciwzapalne i wspomaga organizm w obronie przed wirusem. Nasze dzieci często przynoszą ze szkoły infekcje, ale na szczęście chorują lekko lub wcale. Jestem przekonana, że picie soków ze świeżych warzyw pomaga nam bronić się przed chorobami. Dzieci dostają sok na bazie jabłek, bo taki akceptują, ale najzdrowszy jest sok z samych warzyw i taki Wam polecam.
Warzywa zawierają przeciwutleniacze, które chronią nas przed groźnymi chorobami, takimi jak rak. Beta-karoten w marchwi i antycyjany w buraku zwiększają odporność. Imbir łagodzi kaszel, rozgrzewa organizm, a do tego ma działanie odchudzające.
Sok z marchwi, buraków i pietruszki z dodatkiem imbiru
[500-600 ml soku]
- pół kg marchwi
- mały burak
- średnia pietruszka
- kawałek imbiru – u mnie plaster grubości 0,5 cm
Wszystkie warzywa umyj i obierz. Przepuść przez sokowirówkę lub wyciskarkę do warzyw. Najlepiej wypić w ciągu 15 minut, póki sok zawiera enzymy.
Tagi: buraki, dla zdrowia, imbir, marchewka, pietruszka, sok warzywno-owocowy
Wszystko mam w lodówce 🙂
I właśnie o to chodzi w tym soku 😀
Piję go teraz codziennie, bo wirusy krążą w pobliżu.
Ja lubię zmiksowane. Może dlatego że mam sokowirówkę kiepską a blender dobry 🙂
I też wolę z jabłkiem. Albo pomarańczką. Też dobre.