Na mrozy i wirusy świetne są soki ze świeżych warzyw. Najlepiej z dodatkiem świeżego imbiru, który ma działanie przeciwzapalne i wspomaga organizm w obronie przed wirusem. Nasze dzieci często przynoszą ze szkoły infekcje, ale na szczęście chorują lekko lub wcale. Jestem przekonana, że picie soków ze świeżych warzyw pomaga nam bronić się przed chorobami. Dzieci dostają sok na bazie jabłek, bo taki akceptują, ale najzdrowszy jest sok z samych warzyw i taki Wam polecam.

Warzywa zawierają przeciwutleniacze, które chronią nas przed groźnymi chorobami, takimi jak rak. Beta-karoten w marchwi i antycyjany w buraku zwiększają odporność. Imbir łagodzi kaszel, rozgrzewa organizm, a do tego ma działanie odchudzające.

Sok z marchwi, buraków i pietruszki z dodatkiem imbiru

Sok z marchwi, buraków i pietruszki z dodatkiem imbiru

[500-600 ml soku]
  • pół kg marchwi
  • mały burak
  • średnia pietruszka
  • kawałek imbiru – u mnie plaster grubości 0,5 cm

Wszystkie warzywa umyj i obierz. Przepuść przez sokowirówkę lub wyciskarkę do warzyw. Najlepiej wypić w ciągu 15 minut, póki sok zawiera enzymy.

Sok z marchwi, buraków i pietruszki z dodatkiem imbiru 00

Tagi: , , , , ,