Spaghetti ze szpinakiem i łososiem

|

Makaron jest pyszny zawsze, niezależnie od dodatków 🙂 Tym razem proponuję połączenie smaków, które ostatnio „chodzą za mną”. Szpinak, łosoś i czosnek to niezbyt kaloryczne połączenie intensywnych smaków. Łososia jest niewiele, bo ma wyrazisty smak, a chcemy równowagi w daniu 🙂 Jeśli lubicie, to można przed wymieszaniem farszu z makaronem, dodać do szpinaku śmietankę kremówkę.

Spaghetti ze szpinakiem i łososiem

Spaghetti ze szpinakiem i łososiem

  • 500 g spaghetti
  • 250 g szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g łososia wędzonego w plastrach
  • pieprz świeżo zmielony
  • 2 łyżki oliwy
  • ew. 50 ml śmietanki kremówki

[:Listonic]

W dużym garnku zagotuj wodę do ugotowania makaronu.

Na patelnię wlej oliwę, dodaj obrany i pokrojony w plastry czosnek. Smaż na małym ogniu przez kilka minut. Dodaj szpinak, smaż mieszając około 2 minuty, aż liście lekko zwiędną. Dodaj pokrojonego w kostkę łososia i smaż jeszcze przez około minutę. Dodaj pieprz. Jeśli chcesz, możesz w tym momencie dodać śmietankę, wymieszać i chwilę jeszcze potrzymać na ogniu, aby cały farsz był równomiernie ogrzany.

W tym czasie do wrzącej wody włóż makaron i gotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedź odlewając trochę wody do kubka, dodaj farsz, wymieszaj. Jeśli trzeba dodaj wodę z gotowania makaronu, aby danie nie było zbyt suche. Podawaj natychmiast.

Spaghetti ze szpinakiem i łososiem 1Spaghetti ze szpinakiem i łososiem 2

Spaghetti ze szpinakiem i łososiem 0

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

11 komentarzy

  1. a gdyby tak do tej śmietanki wpuścić odrobinę np. gorgonzoli …. ? Pięknie sfotografowane pyszne danie 🙂 I tak ogólnie Ola robisz coraz lepsze zdjęcia, powiedziałabym bardziej artystyczne 🙂 Brawo !!!

    1. Iwona, gorgonzola jak najbardziej 🙂
      Cieszę się, że moje postępy w fotografowaniu daje się zauważyć 🙂 Pracuję nad artyzmem zdjęć, choć nie jest to dla mnie łatwe zadanie.

    1. Angi, przypomniałaś mi o tym smaku i teraz i ja muszę je zrobić 😉 Cieszę się, że Ci smakowało.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.