Panforte

Jeśli macie ochotę na intensywne ciasto czekoladowo-piernikowo-bakaliowe, to panforte świetnie pasuje. Jest to ciasto piernikowe pochodzące ze środkowych Włoch, które jest rodzajem piernika pełnego orzechów, migdałów i suszonych owoców. Ponieważ może spokojnie poleżeć nawet kilka tygodni, można je zrobić wcześniej, zanim zacznie się zamieszanie związane z przygotowaniami do Świąt. Pomysł na użycie czekolady zamiast kakao znalazłam w Lawendowym Domu (dzięki!).

A może macie ochotę na coś podobnego, ale bardziej pikantnego? Polecam panpepato, czyli bardzo podobne ciasto, ale z dużą ilością pieprzu. Mniam!

Panforte

Panforte

[porcja na blachę formatu A4 lub blachę połowę mniejszą i 6 kokilek]
  • 300g migdałów
  • 200 g orzechów laskowych
  • 200 g orzechów włoskich
  • 150g  ciemnej czekolady
  • 300g miodu
  • 150g cukru
  • 100 g żurawiny
  • 100 g suszonych śliwek
  • 100 g suszonych moreli
  • 2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 100g mąki
  • szczypta pieprzu
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej

Zmiel połowę migdałów i orzechów. Czekoladę i suszone owoce posiekaj na małe kawałki.

Do sporego garnka przełóż miód i cukier. Podgrzej, ale nie gotuj, bo ciasto stanie się zbyt twarde. Dodaj całe oraz zmielone migdały i orzechy, posiekane owoce, czekoladę, skórkę pomarańczową i przyprawy. Stopniowo dodawaj mąkę i wszystko dokładnie wymieszaj.

Blaszkę wyłóż papierem do wypieków. Jeśli używasz kokilek, to ich dno również wyłóż papierem do wypieków. Warto wcześniej nasmarować naczynia masłem, aby papier dobrze przylegał i nie przesuwał się przy nakładaniu ciasta. Ciasto przełóż do formy i wyrównaj jego wierzch.

Piecz w 180°C przez około 30 minut. Wystudź, a następnie wyjmij.

Ciasto najlepiej zawinąć w papier do wypieków, a całość włożyć do foliowego woreczka i zawiązać. Z upływem czasu zyskuje na smaku. Przechowuj do kilku tygodni.

Panforte 1Panforte 2Panforte 0Panforte 00

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

5 komentarzy

  1. witam! piszesz-zmiel połowę orzechów czyli 100 g.laskowych i 100g.włoskich, czy migdały obrane i czym mogę zstąpić miód? fajne przepisy pozdrawiam!

    1. Maria, zmielić trzeba 150 g migdałów i po 100 g orzechów laskowych i włoskich.
      Miód jest tutaj dość ważnym składnikiem, bo znacząco wpływa na konsystencję panforte. Być może dałoby się go zastąpić syropem z agawy, syropem klonowym lub rozpuszczonym cukrem, podgrzanym aż się rozpuści i bardzo delikatnie zezłoci. Ja takich wersji nie sprawdzałam, więc nie daję 100% pewności, że wyjdzie. Myślę jednak, że powinno się udać 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.