Ten wpis bierze udział w zabawie Gotujemy po polsku!
Pierwszy raz spróbowałam tego ciasta kilka lat temu u mojej cioci. Od tamtej pory regularnie do niego powracam. Jest pyszne, kruche i wilgotne jednocześnie. Posypane cukrem pudrem bardzo smakuje dzieciom.
Podane składniki wystarczają na dużą blachę, ja zwykle używam połowy porcji.
Zobacz także: Placek z jabłkami i syropem klonowym.
Ciasto kruche z jabłkami i budyniem
- 4,5 szkl mąki
- 2 jajka
- 2 żółtka
- niepełna szkl cukru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- kostka margaryny
- 3 łyżki śmietany (jeśli śmietana jest rzadka, to weź mniej)
- 3 budynie waniliowe lub śmietankowe (ja tym razem przypadkowo użyłam budyniu z kawałkami truskawek)
- 1 l mleka
- 1 kg jabłek
Z podanych składników zagnieć kruche ciasto, podziel na pół i rozwałkuj dwa placki. Pierwszy placek przełóż do formy i podpiecz przez 10 minut w temperaturze 180°C. W tym czasie przygotuj budyń wg przepisu na opakowaniu, ale używając podanej tutaj ilości mleka. Poczekaj aż budyń i ciasto ostygną. Wylej budyń na kruchy spód. Jabłka obierz, pokrój na połówki lub ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Rozłóż owoce w odstępach na masie budyniowej i posyp cukrem pudrem. Na wierzchu rozłóż drugi placek. Dociśnij do jabłek i budyniu – powstaną ładne „pagórki jabłkowe”. Piecz przez 40 minut w temperaturze 180°C.
[…] Cudowne połączenie smaków Jabłka i syrop klonowy to sprawdzona para. Do tego syrop klonowy jest też w kruchym cieście, które jest zupełnie inne niż zwykłe kruche. Warto wypróbować! Autorką przepisu jest Anna Olson. Zobacz także: Ciasto kruche z jabłkami i budyniem. […]
[…] powracam do połączenia ciasta kruchego z budyniem. Było już Ciasto kruche z jabłkami i budyniem i Tarta owocowa z budyniem Dzisiejsza tarta jest podobna w charakterze. Kruchy spód, gęsty […]
Wlasnie sie piecze, zobaczymy czy jest tak pyszny jak wyglada 🙂
Ewka, jestem bardzo ciekawa jak Ci smakowało 🙂