Ten wpis bierze udział w zabawie Gotujemy po polsku!
Pierwszy raz spróbowałam tego ciasta kilka lat temu u mojej cioci. Od tamtej pory regularnie do niego powracam. Jest pyszne, kruche i wilgotne jednocześnie. Posypane cukrem pudrem bardzo smakuje dzieciom.
Podane składniki wystarczają na dużą blachę, ja zwykle używam połowy porcji.
Zobacz także: Placek z jabłkami i syropem klonowym.

Ciasto kruche z jabłkami i budyniem

Ciasto kruche z jabłkami i budyniem

  • 4,5 szkl mąki
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • niepełna szkl cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • kostka margaryny
  • 3 łyżki śmietany (jeśli śmietana jest rzadka, to weź mniej)
  • 3 budynie waniliowe lub śmietankowe (ja tym razem przypadkowo użyłam budyniu z kawałkami truskawek)
  • 1 l mleka
  • 1 kg jabłek


Z podanych składników zagnieć kruche ciasto, podziel na pół i rozwałkuj dwa placki. Pierwszy placek przełóż do formy i podpiecz przez 10 minut w temperaturze 180°C. W tym czasie przygotuj budyń wg przepisu na opakowaniu, ale używając podanej tutaj ilości mleka. Poczekaj aż budyń i ciasto ostygną. Wylej budyń na kruchy spód. Jabłka obierz, pokrój na połówki lub ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Rozłóż owoce w odstępach na masie budyniowej i posyp cukrem pudrem. Na wierzchu rozłóż drugi placek. Dociśnij do jabłek i budyniu – powstaną ładne „pagórki jabłkowe”. Piecz przez 40 minut w temperaturze 180°C.

Ciasto kruche z jabłkami i budyniem

Tagi: , , , ,