Trufle bez cukru, wykonane z kilku zdrowych składników, a są po prostu przepyszne! Daktyle nasączone sokiem pomarańczy są słodkie i aromatyczne. Orzechy i czekolada przyjemnie chrupią. Bardzo lubię gdy taka zdrowa i bardzo smaczna przekąska czeka w kuchni na stole. Kiedy ktoś wchodzi z zamiarem zajrzenia do szafek w poszukiwaniu „czegoś słodkiego”, proponuję właśnie takie trufle. U nas większość pochłonął Janek, który akurat wrócił z pracy 😉

Trufle fit

Trufle fit

[porcja na 15-20 trufli w zależności od wielkości]
  • 100 g daktyli
  • pół pomarańczy
  • 1-2 łyżki płatków owsianych
  • garść orzechów, migdałów i/lub pistacji
  • 30 g gorzkiej czekolady
  • 3-4 łyżki kakao

Daktyle pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do rondelka. Dodaj sok oraz miąższ z pomarańczy i gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Dodaj zmiksowane płatki owsiane, wymieszaj i odstaw do wystudzenia, a następnie zmiksuj na gładką masę.

Orzechy, migdały oraz czekoladę posiekaj i dodaj do zmiksowanej masy. Dołóż 2 łyżki kakao i dokładnie wymieszaj. Wstaw do lodówki w na kilka godzin.

Z zastygniętej masy formuj małe kuleczki i obtaczaj w pozostałym kakao.

Przechowuj w lodówce do 3 dni.

Trufle fit 1Trufle fit 2Trufle fitTrufle fit

Zobacz też:

Trufle czekoladowe Trufle czekoladowe

Brownie marchewkowe Brownie marchewkowe

Czekoladowy sernik jaglany Czekoladowy sernik jaglany

Czekoladowe ciastka owsiane wegańskie Czekoladowe ciastka owsiane, wegańskie

Lekki mus czekoladowy Wyjątkowo lekki mus czekoladowy, wegański

Panforte Panforte

Tagi: , , , , , ,